Το σχέδιο περιλαμβάνει «δράση για την κλιματική αλλαγή», «περιβαλλοντική φροντίδα», «διατήρηση τοπίων και βιοποικιλότητας»
Μέχρι τώρα, η πολιτική βασίστηκε σε δύο λεγόμενους πυλώνες: αφενός, δίνοντας χρήματα στους αγρότες για να στηρίξουν τα εισοδήματά τους. αφετέρου, χρηματοδότηση έργων σε αγροτικές περιοχές για να γίνουν πιο ελκυστικά να ζουν.
Οι αγρότες λαμβάνουν επιδοτήσεις ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής γης τους και τις περιβαλλοντικές πρακτικές τους. Όσο περισσότερη γη πληροί τις προϋποθέσεις, τόσο περισσότερη επιδότηση λαμβάνει ο αγρότης.
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν επικρίνει το σχέδιο για την επιβράβευση της εντατικής γεωργίας σε βάρος μικρότερων εκμεταλλεύσεων που μπορεί να έχουν πιο βιώσιμες πρακτικές ή να απασχολούν περισσότερους ανθρώπους ανά εκτάριο.
«Διανέμουμε τα χρήματα ανεξάρτητα από το αν ο αγρότης κάνει καλή δουλειά για την τοπική κοινότητα, καλή δουλειά για το περιβάλλον, καλή δουλειά για τα ζώα», λέει ο Γερμανός Πράσινος Ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φράνουντ.
Η ΚΓΠ δεν αναφέρει καν τα εργασιακά δικαιώματα των αγροτών και μια κοινή έρευνα από το Euronews με τους Lighthouse Reports, Der Spiegel και Mediapart αποκάλυψε κάποιες φρικτές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε αγροκτήματα επιδοτούμενες από την ΕΕ.
Επί του παρόντος, περίπου το 20% των επιδοτούμενων από την ΕΕ γεωργών λαμβάνουν περίπου το 80% όλων των κεφαλαίων της ΚΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Η Γαλλία λαμβάνει με πολύ περισσότερες επιδοτήσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στη συνέχεια έρχεται η Ισπανία και η Γερμανία (περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ιταλία και η Πολωνία (πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ).
Πώς μπορεί να μεταρρυθμιστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μεταρρύθμιση στην ΚΑΠ που περιγράφει εννέα συγκεκριμένους στόχους. Το επίκεντρο είναι τώρα πολύ περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας: το σχέδιο περιλαμβάνει «δράση για την κλιματική αλλαγή», «περιβαλλοντική φροντίδα», «διατήρηση τοπίων και βιοποικιλότητας».
Η πρόταση προέβλεπε ένα ταμείο 365 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες για τον προϋπολογισμό να διαρκεί μεταξύ 2021 και 2027 - εκτιμάται ότι 5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα ετησίως από πριν.
«Δεν ζητήσαμε καν αύξηση του προϋπολογισμού καθ 'εαυτό», δήλωσε η Πέκα Πεσόνεν, Γενική Γραμματέας της Copa Cogeca, η εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί αγρότες στην Ευρώπη. «Είπαμε ότι παρακαλούμε τουλάχιστον διατηρήστε το επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις για την πιο βιώσιμη παραγωγή και μπορούμε πραγματικά να ζήσουμε από αυτό.»
Όμως, η κρίση COVID-19 έριξε ένα κλειδί στα σχέδια μεταρρυθμίσεων. Στα τέλη Ιουνίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανατροπή του ισχύοντος συστήματος έως τουλάχιστον το τέλος του 2022.
Αυτό σημαίνει καθυστέρηση στις πιθανές αλλαγές, όπως μεγαλύτερη κοινωνική προστασία για όσους εργάζονται σε ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις - ένα καυτό θέμα από τότε που το COVID-19 έδωσε το επίκεντρο σε όσους φέρνουν φαγητό στα πιάτα μας.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann, ο οποίος εργάζεται ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η πανδημία άνοιξε τα μάτια των καταναλωτών που από καιρό θεωρούσαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Η κοινωνία μας στο σύνολό της κατάλαβε πόσο σημαντικοί είναι οι εποχιακοί εργαζόμενοι», δήλωσε ο Ντόρφμαν.