Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργίου Στύλιου σχετικά με τη στήριξη των νέων αγροτών μέσα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
· Χωρίς αγρότες, και ιδιαίτερα χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρχει γεωργία.
· Η Ευρώπη η ίδια ορίζει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού για την υποστήριξη των νέων αγροτών.
· Υποστηρίξαμε περίπου 8.000 νέους αγρότες, ώστε τουλάχιστον να κρατήσουμε κάποιους στην περιφέρεια.
· Από τα 7.735 Σχέδια Βελτίωσης που δεχθήκαμε τα 2.200 αφορούσαν κατά προτεραιότητα νέους αγρότες
· Έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις, έχουν ελεγχθεί περίπου 6.000, ενώ 3.200 εξ αυτών –κατά προτεραιότητα των νέων αγροτών- έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
· Δημιουργούνται περίπου 320 μεταποιητικές βιομηχανίες στην περιφέρεια για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η τοποθέτησή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:
«κύριε Βουλευτά,
Ο πιο σημαντικός ίσως πόρος στη γεωργία μας, ο πιο συρρικνωμένος πόρος είναι ο ανθρώπινος, ο οποίος μάλιστα, καθημερινά, όπως και εσείς επισημαίνετε, συρρικνώνεται.
Γι’ αυτό και γίνονται μεγάλες προσπάθειες να αντιστραφεί αυτή η πορεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά, αναλογιζόμενοι ότι μονάχα το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι σήμερα κάτω των 35 χρόνων. Επομένως, γίνεται μεγάλη προσπάθεια.
Ειδικά αυτός ο πόρος είναι τόσο σημαντικός, διότι αν δεν υπάρχει γεωργός, δεν υπάρχει γεωργία. Όσον αφορά στους άλλους πόρους, μπορεί να τα καταφέρουμε με λιγότερο νερό, να τα καταφέρουμε, ίσως, με λιγότερο λίπασμα, να τα καταφέρουμε, ίσως, με λιγότερα μηχανήματα. Χωρίς αγρότες, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει γεωργία και ιδιαίτερα χωρίς νέους αγρότες. Διότι αυτοί είναι πιο ικανοί να τα καταφέρουν και με τις καινοτομίες και με τη χρήση της πληροφορικής. Μπορούν να καταλάβουν τη σημασία της πιστοποίησης, της ιχνηλασιμότητας, της εξωστρέφειας της προσπάθειάς τους και της τοποθέτησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό κ.λπ..
Γι’ αυτό και στην τρέχουσα περίοδο, αυτή που τώρα διανύουμε διατέθηκαν -και διατίθενται ακόμη- σημαντικά κονδύλια.
Τα τρέχοντα προγράμματα, τα οποία αξιολογούνται και δίνουν τις δεύτερες δόσεις κ.λπ., όπως και τα άλλα μέτρα, πρέπει να ολοκληρωθούν για να δούμε τι έχει απορροφηθεί αυτή τη στιγμή, αν περισσεύει κάτι και από ποιο μέτρο, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι δεύτερες προσκλήσεις στις οποίες αναφερθήκατε.
Πρόθεσή μας, φυσικά, είναι να μη μείνει κανένα ευρώ αναξιοποίητο. Πρέπει, όμως, να ολοκληρωθεί η πρώτη προκήρυξη.
Θα αναφέρω τα τρία μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των νέων αγροτών.
Πρώτα από όλα, κάναμε μία προσπάθεια να κρατήσουμε νέους αγρότες στην περιφέρεια με το πρόγραμμα υποστήριξης της έναρξης της διαδικασίας της επιχειρηματικότητας αυτών. Υποστηρίξαμε περίπου 8.000 νέους αγρότες, όχι για να τους πάρουμε από εδώ και να τους γυρίσουμε αναγκαστικά πίσω, αλλά τουλάχιστον να κρατήσουμε κάποιους εκεί και να συνεχίσουν την προσπάθεια του πατέρα τους ή του αδελφού τους ή να την επεκτείνουν. Αυτό το πρόγραμμα προχωράει καλά. Έχουν πάρει όλοι τις πρώτες δόσεις τους και ετοιμάζονται να πάρουν τη δεύτερη. Κάποιοι που καθυστερούν είναι γιατί στο ενδιάμεσο πρέπει να περάσουν μία εκπαίδευση, μία ενημέρωση για ορισμένα θέματα. Αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην προκήρυξη, για να περάσει κάποιος στην άλλη φάση.
Επίσης, σε αυτούς δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στο δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα αυτών των Σχεδίων Βελτίωσης, όπου –σας θυμίζω- δεχθήκαμε περίπου 7.700 Σχέδια Βελτίωσης, εκ των οποίων 2.200 αφορούσαν κατά προτεραιότητα νέους αγρότες που είχαν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα και να υποστηρίξουν την εγκατάστασή τους, να επεκτείνουν το θερμοκήπιο τους, να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, το μηχανολογικό τους εξοπλισμό κ.λπ..
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι αξιολογήσεις, έχουν ελεγχθεί περίπου 6.000, ενώ 3.200 εξ αυτών –και κατά προτεραιότητα των νέων αγροτών- έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Θέλω να πιστεύω ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία θα υπάρξει η ευκαιρία, αν περισσέψουν χρήματα είτε από τα σχέδια βελτίωσης, είτε από τα σχέδια των νέων αγροτών, είτε της μεταποίησης, να δοθούν στους νέους αγρότες.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Δευτερολογία
«Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η τρέχουσα περίοδος άρχιζε το 2007 και τελειώνει το 2013. Διανύουμε, δηλαδή, τους τελευταίους μήνες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Άρα, δεν έχει νόημα να μιλάμε σήμερα για το αν θα προγραμματίσουμε δράσεις για το 2013. Τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα και κοιτάζουμε πώς θα το κλείσουμε με επιτυχία. Έχουν ληφθεί ορισμένες παρατάσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Σας εξήγησα ότι με το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα που προανέφερα.
Αναλογιστείτε το εξής: Όπως είπα και στο παρελθόν, σχετικά με τα Σχέδια Βελτίωσης, όταν πήγα στο Υπουργείο, είχαν κατατεθεί, 7.735 αιτήσεις για Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών, μεταξύ των οποίων, όπως προανέφερα, περίπου 2.200 ήταν για τους νέους αγρότες. Από το 2007 έως τον Ιούνιο του 2012 που πήγα στο Υπουργείο είχαν αξιολογηθεί 224. Σε πέντε μήνες αξιολογήθηκαν 7.723.
Πώς νομίζετε ότι έγιναν αυτά, αν πραγματικά δεν κάναμε απλουστεύσεις και αποκέντρωση αυτών των διαδικασιών αξιολόγησης;
Το ίδιο ισχύει και για τις δύο προσκλήσεις της μεταποίησης. Είχαν προκηρυχθεί τα προγράμματα και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση. Είχαν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις και δεν είχε αξιολογηθεί σχεδόν καμία. Και αυτές έχουν ολοκληρωθεί.
Ήδη δημιουργούνται περίπου 320 μεταποιητικές βιομηχανίες στην περιφέρεια, βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία και φυσικά, στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας σε ό,τι αφορά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αρχίζουν πλέον οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του ενός πόλου εξουσίας, που είναι το Συμβούλιό μας, της Κομισιόν, που είναι ο άλλος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ο τρίτος πόλος, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, επισημαίνω, για να σας καθησυχάσω όσον αφορά στους προβληματισμούς σας, ότι, όπως θα δείτε, η Ευρώπη η ίδια ορίζει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού -όχι μόνο του προϋπολογισμού του Πυλώνα ΙΙ, δηλαδή του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο στην τρέχουσα περίοδο είχε, περίπου, 3,8 δισεκατομμύρια, τώρα έχει 3,74 και πιστεύουμε ότι στις τελικές διαπραγματεύσεις θα πάει στα νούμερα αυτά, αλλά και του Πυλώνα Ι, που είναι τα πολλά χρήματα από τις ενιαίες ενισχύσεις- για την υποστήριξη των νέων αγροτών, ώστε να καταπιαστούν με την αλυσίδα της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό, όπως σας είπα, δεν αφορά μόνο αγρότες, οι οποίοι είναι ήδη στην περιοχή, αλλά ακόμα και νέους από τα αστικά κέντρα, ανέργους, όπως κι εσείς είπατε.
Μακάρι να γυρίσουν πίσω. Διότι αναφέρθηκα και στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της αγροτιάς, που είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη όχι μόνο της γεωργίας, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας.
Τσαυτάρης:Χωρίς αγρότες, και ιδιαίτερα χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρχει γεωργία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13