Δεν θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας παρά μόνο για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, με το σύστημα που θεσμοθετείται, θα μπορούν να αποφύγουν την έξωση
Μεγάλες ανατροπές για όσους έχουν χρέη σε τράπεζες και δημόσιο φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
Δεν θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας παρά μόνο για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, με το σύστημα που θεσμοθετείται, θα μπορούν να αποφύγουν την έξωση.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 όσοι έχουν χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο θα πρέπει ή να τα ρυθμίσουν ή να ρευστοποιήσουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και την Α’ κατοικία.
Μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «πως με τις νέες ρυθμίσεις κλείνουμε πληγές δεκαετιών».
Μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να γλιτώσουν την έξωση από την Α’ κατοικία τους η οποία θα μεταβιβάζεται σε έναν ιδιωτικό φορέα στον οποίο θα καταβάλλον ένα χαμηλό «ενοίκιο».
Μάλιστα εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνουν και επιδότηση ενοικίου από το κράτος το οποίο θα κυμαίνεται 70 έως 210 € το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Οι πολίτες ανησυχούν και ζητούν να μη χάσει κανείς το σπίτι του.
Πάντως όσοι δανειολήπτες είναι συνεπείς στην καταβολή του ενοικίου δεν κινδυνεύουν με έξωση, ενώ μετά από 20 χρόνια θα μπορούν να ανακτήσουν την κατοικία τους.