Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων EY εντόπισε 1.000 πράσινα έργα που αναφέρει ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του COVID-19.
Τα έργα απαιτούν 200 δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να ξεφύγουν από το έδαφος, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (3 Σεπτεμβρίου).
Αυτό είναι ένα κλάσμα του ταμείου αποκατάστασης κορανοϊού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.
Περίπου το ένα τρίτο των έργων αναπτύσσονται από νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ και θα υποστηρίξουν τη δημιουργία 2 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε η EY, προσθέτοντας ότι αυτά θα δημιουργήσουν άμεση κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία.
«Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πιστεύουμε ότι η αξία ολόκληρου του αγωγού πράσινων έργων της ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, με τη δυνατότητα να επιστρέψει περισσότερους από 12 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που χάθηκαν στο COVID- 19 σε πράσινη και παραγωγική δραστηριότητα », δήλωσε ο Steve Varley, αντιπρόεδρος της EY για την αειφορία.
Για τους ηγέτες της ΕΕ, αυτή είναι «μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή» για να ξανασκεφτούμε και να ξανασκεφτούμε την μετα-πανδημική οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο Varley.
Ο Laurence Tubiana, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κλίματος, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας, δήλωσε ότι «Η δουλειά της EY δείχνει ότι οι μικροί, μεγάλοι μεσαίοι και μεγάλοι προγραμματιστές έργων από την Πορτογαλία έως την Πολωνία έχουν πράσινα φτυάρι έτοιμα για μετάβαση» που μπορούν να αποκαταστήσουν και να μεταμορφώσουν τα προς το ζην και οι κοινότητες σε ανθεκτική ανάκαμψη ».
«Επομένως, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τα κράτη μέλη να μην ξοδεύουν κεφάλαια ανάκτησης και ανθεκτικότητας σε κερδοφόρες πράσινες επενδυτικές ευκαιρίες», ανέφερε σε δήλωση.
Παραδείγματα έργων «έτοιμων για φτυάρια» που εντοπίστηκαν από την EY περιλαμβάνουν το HYBRIT - μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας χάλυβα SSAB, της εξορυκτικής εταιρείας LKAB και της εταιρείας Vattenfall - για την αντικατάσταση του άνθρακα οπτάνθρακα με υδρογόνο χωρίς ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή χάλυβα στη Σουηδία, η οποία θα χρειαζόταν 1,5 € 2 δισεκατομμύρια, είπε ο Varley.
Ένα άλλο έργο είναι η κορεατική εταιρεία χημικών LG Chem να αναπτύξει ένα gigafactory για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Ένα τρίτο σχέδιο σχετίζεται με το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την ανακαίνιση κτιρίων του Παρισιού για να τα καταστήσουν πιο ενεργειακά αποδοτικά, δήλωσε ο Varley.
Ο Τζορτζ Ζάχμαν, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel, οικονομικής ομάδας προβληματισμού με έδρα τις Βρυξέλλες, επικρότησε την έκθεση ως «μια χρήσιμη συμβολή από τη βάση προς τα πάνω στη συζήτηση» σχετικά με την πράσινη ανάκαμψη της Ευρώπης.
Ωστόσο, αυτά τα έργα θα απαιτήσουν «περισσότερα από τα φθηνά επιτόκια» για να ξεκινήσουν, προειδοποίησε, λέγοντας ότι απαιτείται ένα ευρύτερο μενού πολιτικής για το ξεκλείδωμα των επενδύσεων.
Σε ομιλία της την Τρίτη (1 Σεπτεμβρίου), ο επικεφαλής του κλίματος της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς διπλασίασε τους πράσινους στόχους της ΕΕ, λέγοντας «έχει πλέον νόημα τώρα» να επενδύσει σε φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες, επειδή θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού .
Με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο, η Ευρώπη θα έχει 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για να ξοδέψει για την επανεκκίνηση της οικονομίας τα επόμενα επτά χρόνια, υπενθύμισε ο Timmermans, λέγοντας ότι το 30% αυτού του ποσού θα αφιερωθεί σε κλιματική δράση.
Το να ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα σε μελλοντικές πράσινες βιομηχανίες «αποτελεί ηθική επιταγή και ζήτημα οικονομικής λογικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ως παραδείγματα την υπεράκτια αιολική ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και την ανακαίνιση κτιρίων.