Την άμεση ανάγκη κατάρτισης ενός μακρόπνοου σχεδίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού ζητά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ, υπογραμμίζει πως η λοιμώδης ζωονόσος αν και δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αποτελεί μια σημαντική απειλή για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και πρωτίστως για τα αιγοπρόβατα.
Παράλληλα, κάνει αναφορά στην ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία δυο ζωνών.
Η πρώτη ζώνη ελέγχου έχει διάμετρο 20 χλμ από το σημείο εντοπισμού κρούσματος «όπου τα ζώα απαγορεύεται να βγαίνουν από τις μονάδες και επιτρέπεται να σφαγούν μόνο στο πλησιέστερο σφαγείο» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική.
«Η δεύτερη ζώνη περιορισμού και επιτήρησης φτάνει τα 150 χλμ» επισημαίνει και προσθέτει πως «με δεδομένη την παρουσία κρουσμάτων σε σημαντική έκταση και τον φόβο της περαιτέρω εξάπλωσής τους, οι ζώνες αυτές επεκτείνονται και φτάνουν στο σημείο να αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται η Θεσσαλία, να είναι επιτηρούμενες. Αυτό σημαίνει σε βάθος χρόνου μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων στην αγορά».
Ζητά έρευνα για την αξιολόγηση των ζημιών και πρόληψη
Παράλληλα, η ΕΔΟΚ ζητά τη διεξαγωγή έρευνας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αξιολόγηση της ζημίας ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό
τρόπο προληπτικά και να αποφευχθεί μια επανεμφάνισή της στο άμεσο μέλλον.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών με τη διανομή εντομοαπωθητικών και τη διενέργεια υποχρεωτικών εμβολιασμών, όπως επίσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου και της μεταποίησης με την έκδοση αποφάσεων που θα επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών από τις ζώνες επιτήρησης προς τις υπόλοιπες περιοχές για σφαγή, με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την σημασία της πρόληψης, η Διεπαγγελματική σημειώνει πως «η πρόληψη με έγκαιρους εμβολιασμούς και επιτήρηση, μπορεί να ανασχέσει την επιδημία, με κόστος σημαντικά μικρότερο από ότι η διαχείριση της νόσου εφόσον εκδηλωθεί και εξαπλωθεί. Πρόκειται για μια νόσο που παγκοσμίως προκαλεί σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις