Στα μέσα του 2021 αντί για τις αρχές του 2022 το κλείσιμο της «Μεγαλόπολης 3»
Έξι μήνες νωρίτερα, από το χρονοδιάγραμμα, θα κλείσει η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη 3» ισχύος 250 MW, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείει αντίστοιχες κινήσεις και για άλλα εργοστάσια.
Ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του masterplan για την απολιγνιτοποίηση ανακοίνωσε ότι η «Μεγαλόπολη 3» θα σβήσει πρόωρα. Η συγκεκριμένη μονάδα επρόκειτο να αποσυρθεί στις αρχές του 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕH ετοιμάζεται για το κλείσιμο της έως στα μέσα του 2021.
Πηγές θέλουν τη «Μεγαλόπολη 3» να έχει δουλέψει από τον Απρίλιο και μετά μόλις έξι μέρες. Κάτι που πρακτικά αποδεικνύει πως δεν υπάρχει η ανάγκη της περαιτέρω λειτουργίας της με δεδομένο και το υψηλό κόστος. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά ο υπουργός ΠΕΝ το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας είναι στα 0,80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος (προημερήσια αγορά ή χονδρεμπορική τιμή) είναι στα 0,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα στην οδό Χαλκοκονδύλη εξετάζουν ανά περίπτωση το ενδεχόμενο πρόωρου λουκέτου – νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα – κι άλλων μονάδων. Το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος είναι ασύμφορο για τη ΔΕH, όπως σημειώνουν πηγές, κι αν δεν υπάρχει παρέμβαση από τον ΑΔΜΗΕ σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας τότε δεν αποκλείεται να κατέβουν οι διακόπτες κι άλλων λιγνιτικών εργοστασίων πριν την ώρα τους…
Παρελθόν αποτελεί επίσης και ο ΑΗΣ Αμυνταίου (μονάδες 1 και 2) ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα το 2021 θα αποσυρθούν Οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς, ενώ το 2022 θα σβήσουν τα φουγάρα των μονάδων 1-4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.100 MW. Τότε θα μπει σε λειτουργία η «Πτολεμαϊδα 5» ισχύος 610 MW, ενώ το 2023 δεν θα λειτουργήσουν οι «Μεγαλόπολη 4» ισχύος 260 MW, «Μελίτη 1» 290 MW και «Άγιος Δημήτριος 5» ισχύος 340 MW.
Η ΔΕΗ επίσης από τον περασμένο Μάιο έχει βάλει σε πλήρη παραγωγική ισχύ και στα 811 MW τη μονάδα φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη 5», μετά την άρση του πλαφόν των 500 MW που αποφάσισε ο ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Μάιο. Με τον τρόπο αυτό η δημόσια εταιρία γίνεται πιο ανταγωνιστική κατά την ένταξη μονάδων στο σύστημα, ενώ στο μέλλον θα καλύπτονται κι ενδεχόμενες ανάγκες επάρκειας του συστήματος.