Ετοιμάζονται οι Βαμβακοπαραγωγοί στην Θράκη να κάνουν τις τελευταίες φροντίδες προς τις καλλιέργειές τους (ωριμαντικά, αποφύλλωση).
Περιμένουν δε και τις οι ζεστές θερμοκρασίες το μεσημέρι του Σεπτέμβρη και το βοριαδάκι, που εδώ και μέρες φυσάει, να πρωϊμήσει την φετινή παραγωγή, ούτως ώστε, να συγκομισθεί καθαρό, στεγνό και ποιοτικό το βαμβάκι.
Μιλώντας το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, από την πλευρά των παραγωγών, που εκπροσωπεί ολόκληρη την Θράκη, Νίκος Κουρκούτας, τόνισε πως η καλή ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού είναι το εισιτήριο για το μέλλον της καλλιέργειας. Αυτή η ποιότητα όμως θα πρέπει να αντιστοιχεί με καλές τιμές είσπραξης για τον παραγωγό. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να κάνουν από ένα βήμα για την καλύτερη θωράκιση της βαμβακοκαλλιέργειας.
Ειδικότερα,
-Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στις υποδομές για την εξασφάλιση νερού και έργων αναδασμού.
-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διασφαλίζει με τους επισταμένους ελέγχους του πως το βαμβάκι θα είναι καθαρό και όχι γεμάτο ξένες ύλες.
-Τα εκκοκκιστήρια να λειτουργούν υπό καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού και όχι να στήνουν καρτέλ και να συμπεριφέρονται ληστρικά στους παραγωγούς. Ναι να φροντίσουμε να έχουμε πολύ καλό προϊόν για το οποίο βέβαια θα πληρωθεί ο κόπος μας», υπογράμμισε ο κ. Κουρκούτας.
Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των τιμών, αρκέστηκε να πει πως η ειδική ενίσχυση θα αγγίξει τα 67,5 ευρώ το στρέμμα, λόγω του ότι τα συνολικά στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος ήταν λιγότερα (2.766.777).
Ζήτησε δε από το ΔΣ της Διεπαγγελματικής να υπάρξει ακόμα ένας εκπρόσωπος από την Θράκη και συγκεκριμένα από τον νομό Έβρου, κάτι που έγινε δεκτό, όμως θα ισχύσει από του χρόνου μάλλον.
Τέλος το τρίτο Συνέδριο για το Βαμβάκι θα γίνει του χρόνου στην Κομοτηνή, όπως το διεκδίκησε και έπεισε τα υπόλοιπα μέλη στη Γενική Συνέλευση ο κ. Κουρκούτας. Φέτος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.