Την Τρίτη (6 Οκτωβρίου), ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία επεσήμανε την ανησυχητική κατάσταση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις της στη γεωργία.
«Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα υπάρχουν πλέον επικονιαστές», είπε στους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία για τον νόμο της ΕΕ για το κλίμα.
Αυτή η νέα νομοθεσία αποτελεί βασικό στοιχείο της κεντρικής Πράσινης Συμφωνίας της Επιτροπής. Στοχεύει στην αύξηση της φιλοδοξίας της ΕΕ για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, προτείνοντας αύξηση του στόχου του 2030 για μείωση των εκπομπών από 40% σε 55%.
«Πώς θα εξηγήσεις [την απώλεια επικονιαστών] στους αγρότες, όταν λένε« ας διατηρήσουμε την παρούσα γεωργική πολιτική »;» πρόσθεσε, επικρίνοντας την επίμονη επιφυλακτικότητα στην αγκαλιάζοντας τα νέα πράσινα στοιχεία που πρόκειται να εφαρμοστούν στην κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ).
Απαντούσε, ιδίως, στην πολωνική νομοθέτη Anna Zalewska από την ευρωπαϊκή ομάδα συντηρητικών (ECR), η οποία πρότεινε να επιστρέψει στους αγρότες και να τους μιλήσει πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ που μπορεί να επηρεάσει τους αγρότες.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη βιοποικιλότητα. Τώρα οι αγρότες δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για τα τρόφιμά μας, αλλά θα τους κάνουμε υπεύθυνους για το κλίμα μας », είπε.
«Αυτό είναι πάρα πολύ», κατέληξε ο δεξιός ευρωβουλευτής.
Αλλά οι Timmermans απάντησαν λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει γεωργία εάν δεν υπάρχουν επικονιαστές.
Σύμφωνα με τον Timmermans, η Ευρώπη πρέπει να φροντίζει τα δάση, τα λιβάδια και τους τυρφώνες.
«Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι είναι σοφό να συμπεριλάβουμε την καταβόθρα άνθρακα στους στόχους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα αυξήσουμε την υγεία του φυσικού μας περιβάλλοντος», είπε.
Η Κλιματική Στρατηγική επιδιώκει να αποθηκεύσει περισσότερο άνθρακα σε ευρωπαϊκά χωράφια και δάση μέσω ενός ισχυρού συστήματος πιστοποίησης για την απομάκρυνση του άνθρακα.
Για το σκοπό αυτό, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σκοπεύει να αναθεωρήσει αρκετά νομοθετήματα το 2021, όπως ο κανονισμός για τη χρήση γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF) και τον κανονισμό για την κατανομή των προσπαθειών.
Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Asger Christensen υπέβαλε μια τροπολογία εξ ονόματος της επιτροπής γεωργίας του Κοινοβουλίου (COMAGRI) που προτείνει ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα εδάφους που υποστηρίζεται από τη θέσπιση ενός χωριστού συστήματος εμπορίας για τις αρνητικές εκπομπές στη γνωμοδότησή του σχετικά με τον νόμο για το κλίμα
«Εάν πρόκειται να έχουμε ένα ξεχωριστό σύστημα ποσοστώσεων, θα πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης», εξήγησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Σύμφωνα με τον Christensen, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τους αγρότες στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και ο γεωργικός τομέας θέλει να συμβάλει σημαντικά στον πράσινο μετασχηματισμό, αλλά αυτό δεν πρέπει να βλάψει την ασφάλεια των τροφίμων ή την παραγωγή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις