Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει με μια γεωργική στρατηγική που πιστεύει ότι είναι «προστατευτική», προειδοποίησε η υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Σόνι Πέρντε την Τετάρτη (7 Οκτωβρίου).
«Ο αντίκτυπος στο διατλαντικό εμπόριο μπορεί να είναι εξαιρετικά προβληματικός», δήλωσε ο Purdue σε ευρωπαίους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αμφιβολίες του.
Στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας», οι Βρυξέλλες ανέπτυξαν το λεγόμενο γεωργικό σχέδιο «farm to fork» που θα διευρύνει την υπάρχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) σε μια σχεδόν κοινή πολιτική τροφίμων, που καλύπτει τη γεωργία, τη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να επιβάλουν υψηλότερα πρότυπα στις βιώσιμες καλλιέργειες, την καλή διαβίωση των ζώων και τις ετικέτες που περιγράφουν λεπτομερώς πού και πώς παρήχθησαν τα τρόφιμα, καθώς και να πείσουν τους καταναλωτές για πιο υγιεινές δίαιτες - δυνητικά μειονεκτικά αμερικανικά προϊόντα
«Κάθε κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να καθορίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για την τροφή και τη γεωργική παραγωγή τους, το κάνουμε, αλλά όταν προσπαθείτε να επιβάλλετε αυτά τα πρότυπα στο διεθνές εμπόριο γίνεται εξαιρετικά προβληματικό», δήλωσε ο Purdue.
«Απομένει να δούμε» εάν οι ΗΠΑ θα πιέσουν για μια απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. «Δεν θέλω να απειλήσω», πρόσθεσε.
«Εάν εξάγουμε τρόφιμα στην ΕΕ και οι καταναλωτές δεν το θέλουν (αυτό), αυτή είναι η αγορά. Αυτό που ζητάμε είναι να αφήσουμε τον καταναλωτή να επιλέξει.»
Αντίθετα, ο Purdue προέβλεψε ότι η Πράσινη Συμφωνία «θα οδηγήσει στον προστατευτισμό, επειδή δεν θα είναι ανταγωνιστική» για τους αγρότες να παράγουν υπό τις συνθήκες του.
Η ΕΕ «παραπλανήθηκε» για να επιβάλει αυστηρά όρια σε τεχνολογίες όπως γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και φυτοφάρμακα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις