Συνεδριάζει σήμερα και αύριο (19-20/10) το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ με τη γερμανική προεδρία να ασκεί ισχυρές πιέσεις ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τους κανονισμούς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καθορίσει γενική προσέγγιση επί των τριών κανονισμών που προβλέπονται στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ:
- κανονισμός για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ
- κανονισμός περί ενιαίας κοινής οργάνωσης των αγορών (ΚΟΑ)
- οριζόντιος κανονισμός σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΓΠ
Στα κείμενα θα δοθούν οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να καταρτίσουν τα στρατηγικά τους σχέδια.
Αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα
Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να καθορίσουν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις ποσοστώσεις των κρατών μελών για τα δέκα σημαντικότερα από εμπορική άποψη αλιευτικά αποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα για το 2021.
Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των TAC και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το αγρόκτημα στο πιάτο
Οι υπουργοί της ΕΕ προτίθενται να εκδώσουν συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στις 20 Μαΐου 2020 η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», ως μια από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Υπενθυμίζοντας ότι η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ, οι κύριοι στόχοι της στρατηγικής είναι οι εξής:
- εξασφάλιση βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, μεταξύ άλλων με την ουσιαστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και την αύξηση της βιολογικής γεωργίας
- προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και διατροφής
- μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
- καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων στο πλαίσιο της αλυσίδας εφοδιασμού
Κατά την συνάντηση θα συζητηθεί η θέση των χωρών του Visegrad, καθώς και των χωρών: Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβενία, σχετικά με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και τη συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.
Επίσης η ρουμανική αντιπροσωπεία θα καταθέσει το αίτημα για αναβολή ενός έτους της εφαρμογής του Κανονισμού για την υγεία των ζώων (2016/429), που συνυπογράφουν οι χώρες: Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία.
Θα συζητηθεί ακόμη το αίτημα για πρόσθετα μέτρα στήριξης του τομέα του βόειου κρέατος λόγω Covid 19, που κατέθεσαν από κοινού η Κροατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ισπανία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις