Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα παραμείνει μακράν η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για συστήματα προστασίας της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ΕΕ, παρά τις επικρίσεις που ενθάρρυνε την εντατική και επιζήμια γεωργία.
Η χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης της πολιτικής αποτελεί σήμερα περίπου τα δύο τρίτα των χρημάτων που διατίθενται στα κράτη μέλη για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των ειδών.
Την Τετάρτη (19 Οκτωβρίου), το Συμβούλιο ψήφισε να περιορίσει το 20% των άμεσων πληρωμών από την ΚΑΠ για «οικολογικά συστήματα» σε μια προσπάθεια «πράσινης» πολιτικής, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Οι φόβοι για το status quo των βλαβερών γεωργικών πρακτικών ενισχύθηκαν δύο φορές αυτήν την εβδομάδα, στις «κενές υποσχέσεις» που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και την έκθεση για την κατάσταση της φύσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ), που έδειξε πάνω από το 50% της πίεσης της ρύπανσης σχετικά με τη βιοποικιλότητα προήλθε από τις γεωργικές πρακτικές.
Η έκθεση State of Nature έδειξε ότι η τρέχουσα ΚΓΠ δεν παρείχε «επαρκή χρηματοδότηση» και ότι η γεωργία είναι «ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα» για τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την Evelyn Underwood, ανώτερη αναλυτή πολιτικής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος, μια δεξαμενή σκέψης.
Αυτήν την εβδομάδα, το Κοινοβούλιο απέρριψε προτάσεις για μείωση των επιδοτήσεων για τη βιομηχανία και δεν αύξησε τα επίπεδα χρηματοδότησης για περιβαλλοντικά μέτρα, κάτι που η Greenpeace αποκαλεί «θανατική ποινή» για τη φύση.
«Το Κοινοβούλιο της ΕΕ συνεχίζει εσκεμμένα αυτήν την καταστροφή, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γεωργία πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να προστατεύσει τη φύση. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατική ποινή για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας », δήλωσε ο Marco Contiero, διευθυντής της γεωργικής πολιτικής της Greenpeace στην ΕΕ.
Οι κριτικές ήταν επίσης ισοπεδωμένες στις αποφάσεις του Συμβουλίου, με το WWF να λέει ότι αποδυνάμωσε την προστασία του περιβάλλοντος «κάθε μία», εκτός από μια περίφραξη.
Οι υπουργοί απέρριψαν την προτεινόμενη αύξηση των περιβαλλοντικών δαπανών στο πλαίσιο του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που το WWF λέει ότι θα μειώσει τα χρήματα που στηρίζουν αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και τη μετάβαση στην αγρο-οικολογική γεωργία.
Ο Underwood είπε ότι η τρέχουσα ΚΑΠ έδειξε ευελιξία και η έλλειψη εξειδίκευσης οδηγεί σε παράταση του status quo και ότι η στόχευση σε ορισμένους τομείς αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.
Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση για τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρέπει επίσης να αυξηθεί, παράλληλα με την υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων και ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αναθεώρηση της πολιτικής.
Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το 30% της γης και της θάλασσας θα πρέπει να προστατεύεται, ενώ το 10% υπό αυστηρή προστασία, όπου τα ενδιαιτήματα και τα είδη θα επωφεληθούν από μικρή δραστηριότητα και χωρίς καταστροφική δραστηριότητα.
Η Ευρώπη δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου του 30% για την ξηρά, αλλά απέχει πολύ από την επίτευξη των θαλάσσιων και αυστηρών στόχων προστασίας.
Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα ξεκλειδώνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η χρηματοδότηση θα προέλθει επίσης από άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του νέου προγράμματος Invest EU 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις φυσικού κεφαλαίου, Next Generation και Horizon Europe. Πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης προορίζονται επίσης για το κλίμα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις