Ο κ. Βάρρας σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης: «Με την ολοκλήρωση του πρώτου ειδικού ελέγχου ο οποίος πραγματοποιήθηκε με διοικητικό και επιτόπιο έλεγχο, προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών.
Η υπόθεση αφορά συνολικά 7 εμπλεκόμενους παραγωγούς. Οι τρεις από αυτούς φέρονται ως ιδιοκτήτες-κάτοχοι περίπου 1.300 στρεμμάτων, σε περιοχές πολύ απομακρυσμένες από την έδρα της εκμετάλλευσής τους, τις οποίες δεν δήλωσαν οι ίδιοι με την δήλωση ΟΣΔΕ 2019 και 2020 που κατέθεσαν, αλλά τις ενοικίασαν σε άλλους τέσσερεις διαφορετικούς παραγωγούς, οι οποίοι τις χρησιμοποίησαν για την κατανομή Εθνικού Αποθέματος το 2019 και το 2020. Ο επιτόπιος έλεγχος κατέδειξε ότι οι εκτάσεις αυτές αν και είχαν δηλωθεί στα Ε9 των τριών εκμισθωτών δεν τους ανήκαν. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες-κάτοχοι που παρευρέθηκαν στον έλεγχο έδωσαν τις πληροφορίες και τις αποδείξεις.
Για την υπόθεση αυτή, πέρα από τις προβλεπόμενες σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο, διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός, η καταγγελία και τα αποτελέσματα του ελέγχου διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για την απόδοση ποινικών ευθυνών και κυρώσεων.
Κάθε περίπτωση η οποία προκύπτει από καταγγελία ή από ενδείξεις που βασίζονται στην ανάλυση κινδύνου που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού, ελέγχεται. Εφόσον υπάρχουν ευρήματα, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
Η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό».