Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διακινδυνεύει έναν παγκόσμιο λιμό τροφίμων μέσω της νέας γεωργικής πολιτικής της.
Ο Ted McKinney, αναπληρωτής γραμματέας εμπορίου και εξωτερικών γεωργικών υποθέσεων, δήλωσε ότι η ώθηση των Βρυξελλών για πιο πράσινη γεωργία και η άρνηση να αγκαλιάσει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο λιμό. «Η Ευρώπη επιλέγει να εξάγει αυτήν τη φιλοσοφία και να υπαγορεύει σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Τι θα πούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας όταν ο λιμός και η πείνα αρχίσουν;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ψήφισε μια σειρά σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κοινή γεωργική πολιτική του μπλοκ.
Η ΚΑΠ αντιστοιχεί σε δαπάνες άνω των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, σε άμεσες πληρωμές στους αγρότες και στη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.
Η θέση που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές ζήτησε να συμπεριληφθούν στη δέσμη περισσότερων πράσινων δαπανών και οικολογικών συστημάτων, η οποία πρέπει να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Οι Ευρωκράτες φέτος παρουσίασαν τη λεγόμενη στρατηγική «Farm to Fork» στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.
Το σχέδιο ελπίζει να καταστήσει την παραγωγή τροφίμων της ΕΕ πιο βιώσιμη έως το 2030 μέσω μιας αναθεώρησης πολιτικής.
Αξιωματούχοι της ΕΕ θέλουν να ενισχύσουν τη βιολογική γεωργία και να απορρίψουν τη χρήση χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Ο κ. McKinney επέμεινε ότι η απόρριψη του μπλοκ από γενετικά τροποποιημένες τεχνολογίες και τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων ήταν μια οπισθοδρόμηση για το μπλοκ.
Είπε: «Θα ήθελα να επιστρέψω 25, 30 χρόνια μετά και να πω ότι τα GMO ήταν καλό πράγμα και ότι ίσως θελήσετε να τα εξετάσετε».
Πρόσθεσε ότι η στροφή της ΕΕ στην πράσινη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών της συμφωνιών, θα τροφοδοτούσε μόνο «τις ελίτ που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα καλύτερα τρόφιμα» και θα επηρέαζε την ανάγκη διπλασιασμού της παραγωγής τροφίμων έως το 2050 για να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.
«Η διαφορά εδώ είναι η επιθυμία για απολύτως, αναμφισβήτητα κανέναν κίνδυνο», είπε ο κ. McKinney.
«Λοιπόν, η κοινωνία θα αποτύχει αν δεν υπάρχει κίνδυνος.»
Ο κ. McKinney επέκρινε επίσης την «εχθρότητα» από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα αμερικανικά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων.