Κορονοϊός: Αποτελεσματικό κατά 90% το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech

Αποτελεσματικό κατά 90% είναι το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer - BioNTech ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, από τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα, σε δοκιμές ευρείας κλίμακας.

Τα δεδομένα αυτά φέρνουν κάτι παραπάνω από αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν δηλώσει πως θα ενέκριναν κάποιο εμβόλιο που θα ήταν τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Η πρώτη φάση των αποτελεσμάτων από το στάδιο δοκιμών 3 του εμβολίου μας παρέχει ενδείξεις ότι το σκεύασμά μας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση Covid στον οργανισμό», δήλωσε σχετικά ο δρ. Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της εταιρείας Pfizer.

Στη Φάση 3 των δοκιμών έχουν εγγραφεί ως σήμερα σχεδόν 44.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 39.000 έχουν ήδη λάβει και τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου, το οποίο φέρει την προσωρινή ονομασία BNT162b2. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις 94 κρούσματα μεταξύ των εθελοντών. Η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι να καταγραφούν 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι επελέγησαν ώστε να δίνουν αντιπροσωπευτική εικόνα του αμερικανικού πληθυσμού.

Η μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όχι μόνο για πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 σε υγιείς εθελοντές, αλλά και σε εθελοντές που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2.

Πάνω από 90% αποτελεσματικό και το Sputnik-V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό ανακοίνωσε σήμερα σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας λίγη ώρα αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν είναι περισσότερο από το 90% αποτελεσματικό.
Τα δεδομένα

Τα δεδομένα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού είναι αποτελεσματικό περισσότερο από το 90%, δήλωσε η σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας και διευθύντρια του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου θεραπείας και προληπτικής ιατρικής Αξάνα Ντράπκινα.

«Με εντολή του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας πραγματοποιούμε ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V, σε όσους εμβολιάσθηκαν. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει επίσης το 90%. Η εμφάνιση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου είναι καλή είδηση για όλους» δήλωσε η Ντράπκινα σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις