Οι υδροφθοράνθρακες (HFC), ένα αέριο F που χρησιμοποιείται ευρέως στην ψύξη και τον κλιματισμό, σταδιακά περιορίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μέρος της καταστολής της ΕΕ στο ψυκτικό μέσο θέρμανσης του πλανήτη
Η βιομηχανία φθοριούχων αερίων προετοιμάζεται για μετασχηματισμό, καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί εφοδιασμού πρόκειται να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες και μια επικείμενη νομοθετική επανεξέταση της ΕΕ το επόμενο έτος αναμένεται να ωθήσει την αγορά της ΕΕ ακόμη περισσότερο προς πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
Οι υδροφθοράνθρακες (HFC), ένα αέριο F που χρησιμοποιείται ευρέως στην ψύξη και τον κλιματισμό, σταδιακά περιορίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μέρος μιας καταστολής της ΕΕ στο ψυκτικό μέσο θέρμανσης πλανήτη, το οποίο έχει δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη έως και 23.000 φορές μεγαλύτερο από τον άνθρακα διοξίδιο.
Και παρά τους λόξυγκες στην εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων, οι κατασκευαστές είναι ήδη έτοιμοι για την επόμενη πρόκλησή τους - ευθυγράμμιση της παραγωγής με τους επερχόμενους αναθεωρημένους στόχους της ΕΕ για το κλίμα για το 2030.
Η σταδιακή κατάργηση των HFC σε όλη την ΕΕ εισήχθη το 2015, επιβάλλοντας ετήσιες ποσοστώσεις παραγωγής στους κατασκευαστές για να ενθαρρύνουν τη χρήση αερίων με χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η κατανομή των ποσοστώσεων έχει μετατοπιστεί από 183,1 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (Mt CO2e) το 2015 σε 100,3 Mt CO2e το 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ).
Σύμφωνα με τον ΕΟΧ, η ισχύουσα νομοθεσία είναι επιτυχής επειδή τα HFC που διατίθενται στην αγορά ήταν «1% κάτω από το συνολικό όριο αγοράς του 2018».
Πράγματι, η προμήθεια αερίων F και το αποτύπωμα άνθρακα μειώθηκαν σταδιακά, αντίστοιχα με το χρονοδιάγραμμα των ποσοστώσεων. Ο συνολικός όγκος της προσφοράς το 2018 ήταν 14% χαμηλότερος από το 2017 με ένα GWP που ήταν 30% χαμηλότερο, δήλωσε ο ΕΟΠ.
Ωστόσο, οι υπολογισμοί βασίζονται αποκλειστικά σε αναφορές εταιρειών και δεν λαμβάνουν υπόψη το παράνομο εμπόριο αερίων F, γεγονός που προκαλεί ασυνέπειες μεταξύ των παρατηρούμενων εκπομπών και των εθνικών αποθεμάτων.
«Περίπου 16,3 εκατομμύρια τόνοι CO2e χύδην HFC διατέθηκαν παράνομα στην αγορά το 2018», ή 16% πάνω από την ποσόστωση του 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Έρευνας (EIA), μια διεθνή ΜΚΟ που συνέταξε μια έκθεση για το θέμα πέρυσι.
Αυτές οι ασυνέπειες στα εθνικά αποθέματα θα μπορούσαν να διορθωθούν με ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις, σύμφωνα με το δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ. «Οι εκπομπές αερίου υδροφθοράνθρακα 125 που υπολογίζονται με αντίστροφη μοντελοποίηση και επιτόπιες μετρήσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρθηκαν στη UNFCCC από τη Γερμανία και την Ιρλανδία», ανέφερε σε έκθεση.
Στοχεύοντας στην κλιματική ουδετερότητα
Εν τω μεταξύ, περιβαλλοντικές ομάδες αυξάνουν την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των αερίων F.
«Η απαγόρευση των αερίων F συνολικά θα ήταν μια πολύ εύκολη νίκη ενάντια στην κλιματική αλλαγή» και θα συμβάλει στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, λέει η Rita Tedesco, διευθύντρια προγράμματος στο ECOS, μια πράσινη ΜΚΟ.
Ωστόσο, οι απόψεις διαφέρουν ως προς τη σκοπιμότητα της πλήρους κατάργησης των αερίων F. Η βιομηχανία, ειδικότερα, απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο.
«Δεν είναι δυνατόν από την άποψη της ασφάλειας, της ενεργειακής απόδοσης, της προσιτής τιμής και της αξιοπιστίας να απαγορευθούν τα αέρια F και δεν χρειάζεται να το πράξουν, καθώς αντιμετωπίζονται με επιτυχία βάσει του κανονισμού για τα αέρια με αναμενόμενες μειώσεις εκπομπών περίπου 65% κατά 2030 », είπε ο Βόιγκτ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, θεωρεί ότι μπορεί «να μην είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθούν πλήρως οι εκπομπές αερίου F έως το 2050», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στην EURACTIV. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αέρια F πρέπει να αποφεύγονται σε νέο εξοπλισμό και προϊόντα, αποτρέποντας παράλληλα τις εκπομπές καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ΜΚΟ προέτρεψαν επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν άμεσα τις απαγορεύσεις για νέους διακόπτες που περιέχουν εξαφθοριούχο θείο (SF6), το πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου στη γη, το οποίο η Επιτροπή θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί σε ορισμένους τύπους ηλεκτρικών διακοπτών.
Πράσινες εναλλακτικές λύσεις
Η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς πράσινες εναλλακτικές λύσεις, αλλά έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια. Εναλλακτικές λύσεις όπως το προπάνιο, άλλοι υδρογονάνθρακες, CO2, αέρας ή νερό εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσληψη, κυρίως σε μίγματα HFC, λέει.
Με τη μετάβαση, «έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό για τους εγκαταστάτες και τους τεχνικούς σέρβις να είναι σε θέση να χειρίζονται με ασφάλεια εύφλεκτα, υψηλής πίεσης και τοξικά ψυκτικά», δήλωσε ο Voigt.
Η Tedesco είπε ότι οι νέες τεχνολογίες «διατίθενται στο εμπόριο» και «έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές θερμοδυναμικές πτυχές και τις πτυχές ασφάλειας αυτών των επιλογών χαμηλής GWP σε σύγκριση με τα αέρια F».
Από την άποψη αυτή, η Tedesco εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία αναφορών σε ψυκτικά μέσα στο τελευταίο σχέδιο του νέου κανονισμού οικολογικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κλιματιστικά.
Η επικείμενη αναθεώρηση των κανονισμών οικολογικού σχεδιασμού και σήμανσης ενέργειας το 2021 «είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση του κανονισμού για το φυσικό αέριο και για την παροχή ενός σαφούς σήματος της αγοράς» για την υποστήριξη καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων, δήλωσε ο Tedesco.
Πριν από τη νομική αναδιατύπωση, ο Sameer Bharadwaj, πρόεδρος της Koura, κατασκευαστής HFC, δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την υποκρισία σχετικά με την εφαρμογή της κλιματικής φιλοδοξίας της στα αέρια F όταν τα εναλλακτικά έχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας».
«Ας συνεργαστούμε για να κάνουμε κάτι πραγματικό», είπε.