Εκπροσώπους 18 αιγυπτιακών επιχειρήσεων υποδέχτηκε πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ ακολούθησαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των Αιγυπτίων επιχειρηματιών με περίπου 30 βορειοελλαδίτες συναδέλφους τους οι οποίοι εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον.
Η επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Behira, με το οποίο το ΕΒΕΘ και ο ΣΕΒΕ υπέγραψαν στα τέλη του 2012 Πρωτόκολλα Συνεργασίας (MOU).
Τα μέλη της αποστολής υποδέχθηκε ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χαρίλαος Αλεξόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών ανάμεσα σε αιγυπτιακές και ελληνικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια επιβεβαίωση της πρόθεσης για συνέχιση των προσπαθειών ενδυνάμωσης των ελληνο-αιγυπτιακών οικονομικών σχέσεων». Ο κ. Αλεξόπουλος διαβεβαίωσε ότι το ΕΒΕΘ βρίσκεται πάντα στη διάθεση κάθε αιγυπτιακής επιχείρησης προκειμένου να της παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη διαδικασία εξεύρεσης του κατάλληλου συνεργάτη, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη δυναμική των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης συνεισφέρουν πάνω από το ένα τέταρτο του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος και απασχολούν πάνω από 23% του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Η περιοχή μας συγκεντρώνει πάνω από 27% των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το 14,5% των εμπορικών επιχειρήσεων και το 13% των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών. Παράγει το 35% του αγροτικού προϊόντος της χώρας και το 30% του βιομηχανικού προϊόντος της χώρας. Η συνεισφορά της περιοχής στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι σημαντική καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της εξάγεται στις ευρωπαϊκές αγορές».
Τα μέλη της αιγυπτιακής αποστολής εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον για τους κλάδους σιδήρου -χάλυβα, μηχανημάτων κλιματισμού και ψύξης, πλακιδίων δαπέδου, δερμάτων και δερματίνων, αντλιών και εξοπλισμού αυτοκινήτων για την παροχή φυσικού αερίου και μηχανημάτων (LΡG), χρυσού, κοσμημάτων και πολυτίμων λίθων, οπτικού ιατρικού εξοπλισμού, φακών επαφής και γυαλιών οράσεως και ηλίου, ελαιολάδου, συσκευασίας ψαριών, επίπλων σπιτιού, νημάτων, υφασμάτων, ενδυμάτων, εσωρούχων, σωλήνων νερού, άρδευσης και αποχέτευσης κ.α.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο επίτιμος πρόξενος του Μαρόκου και επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ, Μπαντελή Αντάρ. Ο κ. Αντάρ επεσήμανε ότι αυτή η διοργάνωση είναι μέρος μίας συνολικότερης προσπάθειας να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος για τους Έλληνες ήταν ανέκαθεν μια ελκυστική αγορά, χάρη στην προνομιακή της στρατηγικά θέση στον παγκόσμιο χάρτη, ως πύλη για τις υπόλοιπες Αφρικανικές αγορές και τη Μέση Ανατολή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ήδη ενεργές στην χώρα, ενώ από το 2012 η Αίγυπτος αποτελεί τον 24ο σημαντικότερο πελάτη της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα, ο κ. Αντάρ διατύπωσε τη θέση του ΣΕΒΕ, ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων τύπου "partenatiat" αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μεθοδολογία για τη σύναψη επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις διαφορετικών χωρών.