Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στηρίζοντας τα πιο ευάλωτα άτομα και χώρες να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια
Να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της COVID-19 στα γεωργοτροφικά συστήματα ενισχύοντας την παραγωγικότητα των αγροτών, αυξάνοντας τον κοινωνικό μηχανισμό προστασίας και να γίνουν επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία, κάλεσε τα μέλη της G20 ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
«Είναι σημαντικό για την G20 να συνεχίσει να εργάζεται για την αποτροπή αυτής της κρίσης υγείας από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής, προσθέτοντας ότι «η G20 είναι μια πολύ σημαντική ώθηση και αντίδραση έκτακτης ανάγκης στην παγκόσμια πολιτική, τον συντονισμό και την ηγεσία στην να αναπτύξει έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικό και βιώσιμο με ηγετικές υπεύθυνες επενδύσεις, επιτρέποντας πολιτικές, καινοτομία και ανάπτυξη ικανοτήτων.»
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 που φιλοξένησε ουσιαστικά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο Qu αναγνώρισε τις συγκεκριμένες προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής τα μέλη της G20 για να διατηρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων ζωντανές και το εμπόριο τροφίμων να ρέει εν μέσω της πανδημίας και ενθάρρυνε τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμπόριο ενίσχυση της παραγωγικότητας, του εισοδήματος και της βιωσιμότητας των αγροτών.
Τόνισε τη σημασία να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στηρίζοντας τα πιο ευάλωτα άτομα και χώρες να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια όχι μόνο για τα ανθρώπινα όντα, αλλά και για τα ζώα, καθώς και προσιτές ασφαλείς και θρεπτικές τροφές.
«Η προσέγγιση One Health, όπως προωθείται από τον FAO, τον ΠΟΥ και το OIE, έχει τεράστιες δυνατότητες για να αποτρέψει την εμφάνιση νέων ζωονοσογόνων δεξαμενών από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Qu.
Η προώθηση της συμμετοχής απαιτεί επίσης την αναβάθμιση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας για τη βελτίωση της διαβίωσης των φτωχών και την αύξηση της υπεύθυνης επένδυσης για την ένταξη των μικροκαλλιεργητών στις αναπτυξιακές διαδικασίες, δήλωσε ο Qu, σημειώνοντας ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη Small Island (SIDS), οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και οι ανεπτυγμένες αναπτυσσόμενες χώρες (LLDCs) χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού και της αλυσίδας αξίας τους.
Ο Γενικός Διευθυντής κάλεσε επίσης τα μέλη της G20 να υποστηρίξουν τις επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την επέκταση. «Ας συνεργαστούμε για τη χρήση της διεθνούς πλατφόρμας για ψηφιακά τρόφιμα και γεωργία. Επιταχύνετε την ψηφιοποίηση των γεωργικών τροφίμων διατροφικών συστημάτων, ενδυναμώνοντας τη νεολαία και τις γυναίκες στα χωριά και τις πόλεις να καταπολεμήσουν την πείνα και τη φτώχεια», είπε.