Θύελλα αντιδράσεων στα σενάρια περί μεταφοράς στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Αντιδράσεις πυροδοτεί το σενάριο «μεταφοράς» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με τις αρμοδιότητες διαχείρισης και λειτουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία σήμερα διατηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι πλήρως προσβάσιμη και από την Αστυνομία ώστε να εντοπίζονται περιστατικά παράνομης διακίνησης.
Εκπρόσωποι των κτηνιάτρων, ζωοφιλικών οργανώσεων αλλά και η αντιπολίτευση με αιχμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει κάνουν λόγο για κατακαρματισμό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και «πάγωμα» της λειτουργίας της διαδικτυακής βάσης δεδομένων σήμανσης των ζώων συντροφιάς.
Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη μεταφορά τμήματος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία δεδομένου ότι διεθνώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα αντίστοιχα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, πάντως, ο οποίος προ ημερών υλοποίησε τη δέσμευσή του για τη μετατροπή σε κακούργημα της κακοποίησης και του βασανισμού των ζώων, με δηλώσεις του στο ethnos.gr επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο υπουργεία: «Θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία συνδέονται με την επιτήρηση και τη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη εποπτεία» υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στη μεταφορά της βάσης δεδομένων, σημείωσε ότι θα μπορούσε να πάει στο cloud του gov.gr. «Το θέμα δεν είναι που βρίσκεται, αλλά πως θα επιτευχθεί η βέλτιστη χρηστικότητά της ώστε τα στοιχεία της να είναι προσβάσιμα για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές».
Την κάθετη αντίθεσή του με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, η οποία «στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης» εξέφρασε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε κίνδυνο μια σειρά από προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (αντιλυσσική προστασία, καταπολέμηση ζωοανθρωπονόσων κλπ.), εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2012 και αποτελούν αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών:
Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε την προσπάθεια επαναφοράς του θέματος της μεταφοράς αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Επισημαίνουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί ξανά, αναλυτικά, πριν από 9 χρόνια (το 2011), όταν και, με επίσημη τοποθέτησή του, το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο τεκμηρίωσε πλήρως την ορθότητα αλλά και αναγκαιότητα της υπαγωγής των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη προστασία των ζώων συντροφιάς στο Υπ.Α.Α.Τ..
Όσον αφορά την ουσία του θέματος, το Επιμελητήριό μας είχε τοποθετηθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, τον Ιούλιο του 2020, κατά τη συζήτηση του Ν. 4711/2020 για την Απλούστευση του Πλαισίου Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων Αρμοδιότητας Υπ.Α.Α.Τ.
Τόσο η κοινοτική όσο και η εθνική νομοθεσία, επιβάλλουν την υπαγωγή των εν λόγω αρμοδιοτήτων στο Υπ.Α.Α.Τ.. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) το περιλαμβάνει στις κατευθυντήριες οδηγίες του. Η ίδια η προστασία της υγείας των ζώων συντροφιάς επιβάλει την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ., τις μόνες υπηρεσίες στη χώρα μας που διαθέτουν την επιστημονική στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή που μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Πέραν των άνω, μια σειρά από προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (αντιλυσσική προστασία, καταπολέμηση ζωοανθρωπονόσων κλπ.) και εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2012, αποτελούν αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια αφαίρεσης των υπό συζήτηση αρμοδιοτήτων από το Υπ.Α.Α.Τ. δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των ζώων συντροφιάς και γενικότερα τη δημόσια υγεία, καθιστά δε εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους σχετικούς κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες και οδηγίες.
Εφόσον λοιπόν οι φιλοζωικές οργανώσεις, η πολιτεία και η κυβέρνηση θέλουν να ενισχύσουν την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς, τότε αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, σε κάθε επίπεδο, και όχι η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταφορά που στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα στηρίξει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.
Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας