Χιλιάδες αγρότες στην Ινδία που διαμαρτύρονταν για μια σειρά νέων νόμων, που υποστηρίζουν ότι θα περιορίσουν τα έσοδά τους και θα ωφελήσουν τις μεγάλες εταιρείες, συνεπλάκησαν με την αστυνομία, η οποία προσπαθούσε να ανακόψει την πορεία διαμαρτυρίας τους προς την πρωτεύουσα Νέο Δελχί.
Η αστυνομία του γειτονικού του Νέου Δελχί κρατιδίου Χαριάνα χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των αγροτών που προσπαθούσε να προχωρήσει προς την ινδική πρωτεύουσα με τα πόδια, με λεωφορεία και τρακτέρ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NDTV.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν στήλες καπνού και κάποιους να πετούν πέτρες στην αστυνομία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους, παραμερίζοντας τα οδοφράγματα, κραδαίνοντας σημαίες και ραβδιά.
Σε κάποιο σημείο αγρότες προέβησαν σε αντίποινα πετώντας τούβλα.
Τα σύνορα της ινδικής πρωτεύουσας έχουν σφραγιστεί και οι υπηρεσίες του μετρό σε κάποιες περιοχές έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται οι πορείες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η Delhi Metro ανακοίνωσε παράλληλα με ανάρτησή της στο Twitter ότι ανεστάλη η λειτουργία του προαστιακού στο Νέο Δελχί, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να επιβιβαστούν στα τρένα.
«Αν και η αστυνομία προσπάθησε να μας σταματήσει δια της βίας, με οδοφράγματα και αντλίες νερού, εμείς έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για να εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τη φωνή εκατομμυρίων αγροτών», δήλωσε ένας από τους αγρότες που διαμαρτύρονταν, ο Σουκραμπάλ Νταγιάνα.
«Γιατί θα πρέπει να εμποδιστούν οι αγρότες να φτάσουν στο Δελχί; Είναι πολίτες της Ινδίας και έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά», δήλωσε παράλληλα ο Αβίκ Σαχά, αξιωματούχος ενός φόρουμ οργανώσεων αγροτών.
«Διαδηλώναμε στις περιοχές μας, αλλά η κεντρική κυβέρνηση δεν έδινε σημασία και έτσι αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες μας στο Δελχί», σημείωσε ο Ταρτζίτ Ουπάλ, ένας άλλος αγρότης που διαδήλωνε.
Χθες ενώσεις αγροτών από πέντε κρατίδια κάλεσαν σε πορεία προς το Νέο Δελχί σε διαμαρτυρία για τη νέα νομοθεσία.
Βάσει των νέων νόμων που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, τους οποίους ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε ορόσημο για τη γεωργία, οι αγρότες είναι ελεύθεροι να πωλούν τα προϊόντα τους οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, αντί για τις ρυθμιζόμενες από την κυβέρνηση αγορές χονδρικής πώλησης, όπου οι αγρότες έχουν εξασφαλισμένη μια ελάχιστη τιμή προμήθειας.
Πολλές οργανώσεις αγροτών αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία, διαμαρτυρόμενοι ότι με αυτήν οι μικροί παραγωγοί χάνουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ. Επίσης φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τελικά την υποστήριξη των τιμών για το σιτάρι και το ρύζι.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν είναι στα σχέδιά της η εξάλειψη των αγορών χονδρικής.
Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί να καταστήσει πιο επαρκή τον τεράστιο αγροτικό τομέα της χώρας, αποδεσμεύοντας τους αγρότες που θέλουν να πωλούν απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Walmart.
Η γεωργία αντιστοιχεί σε περίπου το 15% της ινδικής οικονομίας και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για περίπου το 58% του πληθυσμού της χώρας.
Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας αντιμετωπίζουν κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω πλημμυρών, κακών σοδειών και συσσώρευσης χρεών. Μόνον το 2019, 10.281 αγρότες και αγροτικοί εργάτες αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις