Η αυξημένη συνεργασία στην ΕΕ οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας των καταναλωτών

Το RAPEX είναι το σύστημα της ΕΕ για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Ρόλος του είναι η ταχεία διάδοση πληροφοριών για δυνητικά επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα.


Το 2012 τα κράτη μέλη έλαβαν και κοινοποίησαν στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (RAPEX) της ΕΕ συνολικά 2 278 μέτρα κατά επικίνδυνων μη διατροφικών προϊόντων. Πρόκειται για αύξηση των κοινοποιήσεων κατά 26% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2011, κάτι που οφείλεται στη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας από τις αρχές των χωρών της ΕΕ.

Το RAPEX είναι το σύστημα της ΕΕ για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Ρόλος του είναι η ταχεία διάδοση πληροφοριών για δυνητικά επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα. Αυτό επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και την έγκαιρη απομάκρυνση από τις αγορές της ΕΕ προϊόντων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές, όπως ειδών παιδικής ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ηλεκτρικών συσκευών που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας.

Ο κ. Tonio Borg, επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, δήλωσε: «Χάρη στην αυξημένη συνεργασία στην ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται σε ένα βελτιωμένο επίπεδο ασφάλειας στην εσωτερική αγορά. Η Ευρώπη συνεχίζει να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο προστασίας όλων των ευρωπαίων πολιτών από επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Το σύστημα RAPEX αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες για την προστασία των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα των ενεργειών επιβολής της νομοθεσίας το 2012 δείχνουν αυξημένη επαγρύπνηση, όμως πρέπει πάντοτε να επιδιώκουμε βελτίωση. Για τον λόγο αυτό, νωρίτερα φέτος η Επιτροπή υπέβαλε νέες νομοθετικές προτάσεις για την ασφάλεια των προϊόντων και την εποπτεία της αγοράς.»

Ποια προϊόντα είναι επικίνδυνα;

Το 2012, τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (34%) και τα παιχνίδια (19%) ήταν οι κύριες κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες έπρεπε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Στους συχνότερα κοινοποιούμενους κινδύνους από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονταν χημικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι στραγγαλισμού και κίνδυνοι τραυματισμού.

Κίνδυνοι τραυματισμού και στραγγαλισμού εντοπίζονται συχνά στα είδη παιδικής ένδυσης, με κορδόνια περίσφιξης και κορδόνια, π.χ. σε μαγιό. Στα άλλα παραδείγματα προϊόντων – που απαγορεύτηκαν στην ΕΕ το 2012 – περιλαμβάνεται ένα προϊόν λεύκανσης του δέρματος που περιείχε υδροκινόνη (η χρήση της οποίας απαγορεύεται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας) και μια πλαστική κούκλα που περιείχε 38,5% κατά βάρος φθαλικό δι(2-αιθυλεξυλ)εστέρα (DEHP) και εγκυμονούσε χημικό κίνδυνο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι πριν από την παραγωγή λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι γνωστοί κίνδυνοι.

Από πού προέρχονται;


Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα χώρα καταγωγής στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών. Πέρσι, το 58% του συνολικού αριθμού των κοινοποιήσεων για προϊόντα που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο αφορούσαν προϊόντα που προέρχονταν από την Κίνα.

Για τη βελτίωση της κατάστασης η ΕΕ συνεργάζεται διμερώς με την Κϊνα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών και για δραστηριότητες επικοινωνίας. Η ΕΕ και η Κίνα θα δημοσιεύσουν σύντομα μια σειρά βίντεο, εστιάζοντας σε κινέζους κατασκευαστές και ευρωπαίους εισαγωγείς, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων.

Το RAPEX το 2012 σε αριθμούς

2 278    αριθμός κοινοποιήσεων

     30    αριθμός συμμετεχουσών χωρών (ΕΕ + Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν)

Οι 5 συχνότερα κοινοποιηθείσες κατηγορίες προϊόντων το 2012:

    34%     είδη ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας·

    19%     παιχνίδια·

    11%     ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός·

    8%   μηχανοκίνητα οχήματα·

    4%   καλλυντικά

Κοινοποιήσεις ανά χώρα καταγωγής του κοινοποιηθέντος προϊόντος:

    58% Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κόνγκ·

    17% ΕΕ-27 και χώρες του ΕΟΧ·

    11% άγνωστη·

    14% άλλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις