Στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών της Κυβέρνησης για την, κατά το δυνατόν, πληρέστερη προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη για σειρά επαφών και συσκέψεων. Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ παραβρέθηκε, μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στην τελετή αγιασμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στην 113 Πτέρυγα Μάχης, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, προήδρευσε σε σύσκεψη για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, την οποία συγκάλεσαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος, Σωτήριος Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας και πολλών ΟΤΑ της περιοχής.
Ο κ. Καλαφάτης, στην αρχική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι η προστασία του δασικού πλούτου είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από απλή υποχρέωση, τόσο για την πολιτεία όσο και για τους πολίτες. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι εθνική επιταγή. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού «επιβάλλουν να κινούμαστε σε ρυθμούς επείγοντος. Αυτές είναι άλλωστε οι κατευθύνσεις που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς». Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επέμεινε στο βασικό τρίπτυχο της κυβερνητικής προσπάθειας: «συντονισμός – συνέργειες – συνεχής εγρήγορση» και επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης, που είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Καλαφάτης και οι συμμετέχοντες εξήραν το ρόλο και το έργο τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των εθελοντικών οργανώσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που χρήζουν αντιμετώπισης, ενώ μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» των απαραίτητων λύσεων προς το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση. Επιπλέον, τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και οι εθελοντικές οργανώσεις, μπορούν να αναδείξουν την αξία και τα αποτελέσματα της σύνθετης μάχης που δίνουν για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν, με εισήγηση του Υπουργού, ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν σε τοπική και μικρή κλίμακα όσα συμφωνούνται και γίνονται σε εθνική κλίμακα. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων πρέπει να γίνεται αποτίμηση (τί ακριβώς έγινε; τί λειτούργησε καλά; τί όχι;) σε τοπικό επίπεδο, ώστε να βελτιώνεται η λειτουργία όλων των συνεμπλεκόμενων φορέων, αλλά και συνολικά το έργο της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Ο ίδιος ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ μάλιστα, δεσμεύτηκε ώστε να πραγματοποιηθεί, τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στις άλλες περιφέρειες, σύσκεψη ενδελεχούς αποτίμησης των αποτελεσμάτων των μέτρων που λήφθηκαν, μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.