ο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. βλέπει θετικά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠ.Α.Α.Τ. που κατατέθηκε στη βουλή των Ελλήνων, το οποίο θεσμοθετεί πάγια αιτήματα των Γεωτεχνικών, όπως ο έλεγχος των τροφίμων, η θεσμοθέτηση του ανθυγιεινού των κτηνιάτρων και η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως, εκφράζει την ανησυχία των γεωτεχνικών κλάδων για μια σειρά από ζητήματα και εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όσο και με τα προεδρικά διατάγματα τα οποία έρχονται ως υποχρέωση του ΥΠ.Α.Α.Τ. σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4152/2013.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στο οποίο μετείχαν 12 μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι 9 εκ των 10 παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από όλη την Ελλάδα και το οποίο συναντήθηκε στη Λάρισα, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος Γιάννη Γεωργιάδη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα για σύγκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου , για τις εξελίξεις στο Νόμο που έχει ψηφισθεί σχετικά με την αδειοδότηση στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων καθώς και για τη συνταγογράφηση και τον αποκλεισμό των συναδέρφων ιδιοκτητών καταστημάτων από αυτή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως «από τη συνάντηση αυτή θα επικαιροποιηθούν οι θέσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με την ευρεία συναίνεση όλων των φορέων του κλάδου, ξεκάθαρα με ευθύνη και σεβασμό στους συναδέρφους».
Αναλυτικότερα το Όργανο των Γεωτεχνικών μετά από πολύωρη συνεδρίαση καθόρισε τις επισημάνσεις του για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. ως εξής:
1. Στην παράγραφο 2 η οποία αναφέρεται στη συνταγογράφηση, όπου θεσπίζεται ασυμβίβαστο μεταξύ των εμπλεκομένων στην εμπορία Γεωργικών Φαρμάκων και των συνταγογράφων, όπου ζητείται να απαλειφθεί η ρητή αναφορά του ασυμβίβαστου στο νόμο, κάτω από τις συνθήκες και τις περιστάσεις τις οποίες βιώνει ο κλάδος σήμερα και το θέμα να οριστεί στα προεδρικά διατάγματα που θα ακολουθήσουν σε εφαρμογή του νόμου.
2. Το θέμα του «ασυμβίβαστου» μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις και τον καθορισμό του πλαισίου της συνταγογράφησης, θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου στα παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και στις οργανώσεις των Γεωτεχνικών, ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων με στόχο την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών, την προστασία της δημόσια Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς και της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.
Για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την έκδοση των Π.Δ. όπως ορίζονται από το Ν. 4152/2013 οι επισημάνσεις μας αφορούν:
1. Να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις μας στην κατεύθυνση της έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Γεωτεχνικού από το Επιμελητήριο, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας, την προστασία του Περιβάλλοντος και της συνεισφοράς του Γεωτεχνικού στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
2. Να υπάρξει παρέμβαση εκ νέου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στον ορισμό της «ισότιμης εκπαίδευσης», στο Π.Δ. για την μερική απασχόληση καθώς και στο Π.Δ. για την οργάνωση της εμπορίας των φυτο-προστατευτικών προϊόντων.
3. Να βγει ανακοίνωση που θα εκφράζει προς το Υπουργείο τις ανησυχίες μας με τον διαφαινόμενο τρόπο σύνταξης των Π.Δ., η οποία θα προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν πράξεις οι οποίες θα υπερβαίνουν τη νομολογία που έχει θεσπιστεί και τους κανονισμούς της Ε.Ε..
4. Να καλέσουμε το σύνολο του Γεωτεχνικού κόσμου σε αγωνιστική ετοιμότητα και εντείνουμε την ενημέρωση των συναδέλφων μας.
Επίσης, το ΠΑΜΕ κατέθεσε την παρακάτω πρόταση στο Συντονιστικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:
Θεωρώντας ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πρέπει άμεσα να σταματήσει την υλοποίηση αυτών των ρυθμίσεων, που στην πράξη καταργεί το γεωπόνο και τα επαγγελματικά του δικαιώματα όπως αυτά μέχρι σήμερα ισχύουν και εφαρμόζονται, ζητάμε:
• Ενημέρωση όλων των γεωτεχνικών μελών με συλλόγους Δημοσίου – Ιδιωτικού χώρου, των παραρτημάτων, με περιφερειακές συγκεντρώσεις, σε όλη τη χώρα ημερίδες και κλιμάκωση του αγώνα με οργάνωση συλλαλητηρίου στο ΥΠ.Α.Α.Τ..
• Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του Δ.Σ. στον Υπουργό και καταγγελία με αίτημα την κατάργηση των αντιγεωτεχνικών διατάξεων.