ΠΣΕ:σημάδια ανάκαμψης στις εξαγωγές τον Απρίλιο

Σημάδια ανοδικής αντίδρασης στις ισχυρές πιέσεις που είχαν δεχθεί τον Μάρτιο επέδειξαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά τον Απρίλιο του 2013, κεφαλαιοποιώντας τόσο την εξομάλυνση της κατάστασης στην Κύπρο, όσο και τη συγκυριακή αύξηση της ζήτησης στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Θετικά επέδρασε και το γεγονός της αυξημένης ζήτησης για καύσιμα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τόσο από χώρες της ΕΕ, όσο κυρίως από Τρίτες Χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί αύξηση 13,6% στη συνολική αξία των εξαγωγών, σε επίπεδο μήνα, αλλά και να επανέλθουν σε επίπεδα άνω του 12% οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών σε 12μηνη βάση.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία προσαρμογή του εξωτερικού εμπορίου της χώρας στα νέα διεθνή οικονομικά δεδομένα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η ταυτόχρονη και ισοδύναμη αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών, δημιουργεί νέες συνθήκες για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες Εξαγωγείς επιδεικνύουν για μία ακόμη φορά γρήγορα αντανακλαστικά, αποθέματα πείσματος και αξιοσημείωτες αντοχές στο εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Από την άλλη, επιβεβαιώνει ένα κλίμα εδραίωσης εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους κυρίως εταίρους, σε όρους τόσο εισαγωγών, όσο και εξαγωγών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες διείσδυσης σε αγορές Τρίτων Χωρών. Η διατήρηση θετικών ρυθμών στις εξαγωγές, αλλά και η προσπάθεια βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, προϋποθέτουν σωστό σχεδιασμό, τεχνογνωσία και μία επιθετική πολιτική προώθησης-προβολής σε δυναμικές αγορές-στόχους. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και δράσεις, όπως το εξαγγελθέν Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ» και συνολικά η επένδυση στην Εξωστρέφεια, από την Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα, θα οδηγήσει σε Αύξηση Παραγωγικού Κεφαλαίου στην Ελλάδα και μέρισμα για όλη την ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ-ΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκαν ο ΠΣΕ και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η συνολικά αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 αυξήθηκε κατά 13,6% (στα 2,47 δις ευρώ από 2,18 δις ευρώ). Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση κατά 21,5% των εξαγωγών προς τις χώρες την ΕΕ και κατά 7,5% προς τις Τρίτες Χώρες. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση των εξαγωγών περιορίζεται σε ποσοστό 7,4%, καθώς προκύπτει σημαντική μείωση προς τις Τρίτες Χώρες (-6,4%).

Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το μερίδιο των Τρίτων Χωρών στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασε τον περασμένο Απρίλιο το 53,3%. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι χώρες της ΕΕ ανακτούν τη μερίδα του λέοντος και αποσπούν το 66,5% της αξίας των εξαγωγών.

Η αύξηση των εξαγωγών τον Απρίλιο, προσέδωσε νέα δυναμική και σε 12μηνη βάση, καθώς πλέον στο διάστημα Μάιος 2012- Απρίλιο 2013 καταγράφεται άνοδος κατά 12%, σε σχέση με το διάστημα Μάιος 2011 – Απρίλιος 2012.

Αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα


Σε ότι αφορά τις κατηγορίες των εξαγώγιμων προϊόντων, θα πρέπει να σημειωθεί η ανοδική κίνηση σε όλους τους κλάδους, με το ελαιόλαδο (+255,5%), τα ποτά-καπνός (+98,7%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+63,1%), να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Τα πετρελαιοειδή μειώνουν τις εισαγωγές


Μικτή εικόνα καταγράφεται στις εισαγωγές, καθώς αφ' ενός η συνολική τους αξία μειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και σε δωδεκάμηνη βάση, αφετέρου δε η μείωση αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά στην υποχώρηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών από Τρίτες Χώρες (-4,6%).

Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έστω και οριακά, κατά 1% τον περασμένο Απρίλιο, έναντι του Απριλίου του 2012 (στα 3,91 δις ευρώ από 3,95 δις το 2012). Όμως, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση κατά 7,4%, αφού οι εισαγωγές όλων των άλλων κατηγοριών αυξήθηκαν τόσο από τις χώρες της ΕΕ (+7,8%), όσο και από Τρίτες Χώρες (+6,6%).

Σε επίπεδο 12μήνου (Μάιος 2012-Απρίλιος 2013) καταγράφεται μείωση εισαγωγών κατά 1,2%, σε σχέση με το 12μηνο Μάιος 2011- Απρίλιος 2013.