Αύξηση 5,8% της παραγωγής ελαιούχων σπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε σχέση με τα περσινά επίπεδα προκύπτει με βάση νέες εκτιμήσεις της Copa-Cogeca, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους της Copa-Cogeca αφού εκτίμησε την κατάσταση της αγοράς. Προεδρεύον στη συνάντηση αυτή ήταν ο Ζεράρντ Τιούμπερι από τη Γαλλία. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή στην ΕΕ-27 ελαιούχων σπόρων έφθασε στους 29,5 εκατ. τόνους το 2013/4 σημειώνοντας μια αύξηση 5,8% σε σχέση με πέρσι. Η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ-27 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%. Αυτό δείχνει την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών και την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά φέτος γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, καθώς οι ελαιούχοι σπόροι αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών ως ζωοτροφές», τόνισε ο κ. Τιούμπερι.
Ωστόσο, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη μερική απαγόρευση της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών (clothianidin, imidacloprid και thiametoxam) για τη θεραπεία των ελαιούχων σπόρων. Οι γεωργοί της ΕΕ αντιμετωπίζουν όλο και λιγότερο ολοκληρωμένα εργαλεία για την καταπολέμηση των παρασίτων και των ασθενειών που αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Η μερική απαγόρευση αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φυτική παραγωγή, κυρίως της ελαιοκράμβη την περίοδο της άνοιξης με μια πιθανή πτώση έως και 20% να προβλέπεται για την επόμενη συγκομιδή. Οι αγρότες εξακολουθούν να ψάχνουν για εναλλακτικές θεραπείες που να είναι ευρέως διαθέσιμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ερώτημα για τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ είναι τώρα: «Υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ποσότητα στην παγκόσμια αγορά για να παρέχει αρκετή ζωοτροφή για τον τομέα της κτηνοτροφίας της ΕΕ; Σήμερα το πρωί στη συμβουλευτική ομάδα όλοι οι φορείς εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τιούμπερι.