Τα τελευταία “γράψε-σβήσε” κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που αναμένεται να πάει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα νομιμότητας του προηγούμενου νόμου, τον οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το ΣτΕ, ειδικά για τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλης που ανεγέρθηκαν μετά το 1983.
Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η Τράπεζα Γης, ένας νέος θεσμός που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι αν ένας πολίτης έχει χτίσει κάποιο κτίσμα με αυθαιρεσία, δηλαδή αν του λείπει συντελεστής δόμησης, εφόσον χρειαστεί, θα έχει τη δυνατότητα να τον αγοράσει από την Τράπεζα Γης, προκειμένου να τον συμπληρώσει εκεί που υπολείπεται.
Ήδη το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί με την Τράπεζα Γης να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό που υπάρχει με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και η αρχή γίνεται με τον οικοδομικό συνεταιρισμό αξιωματικών και το πρόβλημα με τη χρήση γης στο Πικέρμι, όπου υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ανέγερση κατοικιών στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς υπάρχουν δασικοί και αρχαιολογικοί περιορισμοί, ενώ ένα σημείο του είναι και προστατευόμενη περιοχή. Για τη χρήση της Τράπεζας Γης, που αναμένεται να λειτουργήσει και ως “πιλότος” και για άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και για τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Όπως τόνισε ο υπουργός, η Τράπεζα Γης, αυτός ο νέος θεσμός, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας.
Την ίδια ώρα και μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου, υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες που δήλωσαν το αυθαίρετο τους. Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι όσοι μπήκαν στον προηγούμενο νόμο θα μπορούν να μπουν και στο νέο χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Τώρα διερευνάται νομικά για το πως ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση, αν δηλαδή θα γίνει αυτόματα ή αν θα χρειαστεί κάποια αίτηση από τον ιδιοκτήτη.
Όσο για το περιεχόμενο του νέου νόμου, αυτά που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” έως τώρα, είναι
-η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για αυθαίρετες οικίες προ του 1975 με την καταβολή του παραβόλου των 500 ευρώ
-η “τακτοποίηση” μικροαυθαιρεσιών, επίσης με την πληρωμή 500 ευρώ
-η εξαίρεση από την κατεδάφιση για κτίρια προ του 1983 με την καταβολή του 15% του προστίμου που υπολογιζόταν με τον προηγούμενο νόμο αλλά
-και η “τακτοποίηση” για 30 χρόνια για κτίρια με υπερβάσεις έως 40%.
H Τράπεζα Γης θα λειτουργήσει ως “πιλότος” για τα αυθαίρετα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Τουρκία αύξησε την ποσόστωση εισαγωγής σιταριού
23 Δεκεμβρίου 2024, 11:15
Το Καζακστάν θα κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας σιταριού
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:55
Τι φυτεύει για το 2025 η Γερμανία
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:36