Η συμφωνία επιτεύχθηκε το 2019, μετά από σχεδόν 20 χρόνια διαπραγματεύσεων. Καθιερώνει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που έχει δημιουργήσει ποτέ η ΕΕ, καλύπτοντας μια αγορά 780 εκατομμυρίων ανθρώπων και ελευθερώνοντας τις περισσότερες γεωργικές ανταλλαγές.
Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η συμφωνία απέχει πολύ από το να γίνει. Η επικύρωσή της δέχεται πυρά, ειδικά όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας, η οποία αμφισβητείται από ορισμένα κράτη μέλη.
Αν και προσφέρει κάποιες ευκαιρίες στην αγορά για τους αγρότες και τις εταιρείες της ΕΕ, πολλοί ευρωπαίοι παραγωγοί φοβούνται ότι η συμφωνία θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για γεωργικούς γίγαντες, όπως εκείνοι στη Βραζιλία και την Αργεντινή.
Η ασφάλεια των τροφίμων, τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα, οι φώκιες ποιότητας, η καλή διαβίωση των ζώων και το βιώσιμο εμπόριο με τα κατάλληλα περιβαλλοντικά πρότυπα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων και μπορεί ακόμη και να καθυστερήσουν την εφαρμογή του.
Στις 28 Ιουνίου 2019 - την ημέρα υπογραφής του εμπορικού κεφαλαίου της πολιτικής συμφωνίας - ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι η ΕΕ έπρεπε να κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει ένα ισορροπημένο, περιεκτικό και φιλόδοξο αποτέλεσμα».
Ωστόσο, οι παραγωγοί της Ευρώπης είχαν επικρίνει τη συνθήκη ακόμη και πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Υπάρχει «ανισορροπία στο γεωργικό κεφάλαιο της συμφωνίας», δήλωσε ο διευθυντής βασικών προϊόντων, εμπορικών ζητημάτων και τεχνολογίας, της εταιρείας COPA-COGECA, Daniel Azevedo.
Το πρόβλημα είναι ότι «οι τεχνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν την πολιτική εντολή να αλλάξουν το συμφωνημένο κείμενο», όπως για παράδειγμα «διατάξεις βιωσιμότητας ή δασμολογικές ποσοστώσεις».
«Η διαφορά μεταξύ των προτύπων παραγωγής διευρύνει το χάσμα μεταξύ των αγροτών της ΕΕ και της Mercosur και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Azevedo, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα διασφάλισης είναι ανεπαρκή για να αποτρέψουν την αναστάτωση της αγοράς ή της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με την COPA-COGECA, τα πουλερικά, το μέλι, το ρύζι από όλες τις χώρες της ΕΕ θα επηρεαστούν περισσότερο από τη συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, το ιρλανδικό και γαλλικό βόειο κρέας, καθώς και η γαλλική, γερμανική, ολλανδική, βελγική και πολωνική ζάχαρη και τα μεσογειακά εσπεριδοειδή - ειδικά από την Ισπανία - θα επηρεαστούν επίσης πολύ.
Φυτοϋγειονομικά μέτρα
Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια υποεπιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και, εάν είναι απαραίτητο, σε έκτακτη σύνοδο, κατόπιν αιτήματος ενός από τα μέρη, για να συζητήσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την εφαρμογή φυτοϋγειονομικών μέτρων (SPS), τα οποία είναι «μη -διαπραγματεύσιμος ».
Κάθε μέρος θα διαθέσει επίσης τη λίστα των παρασίτων, των ρυθμιζόμενων προϊόντων και των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων εισαγωγής.
Αν και ο γενικός διευθυντής της Επιχειρηματικής Ένωσης για την Προστασία των Φυτών (Aepla), Carlos Palomar, επικρότησε τη θέσπιση «αυστηρών κανόνων», είπε στον Efeagro ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανή είσοδο νέων παρασίτων στην ΕΕ από την τρίτη χώρες », οι οποίες θα μπορούσαν να« απαιτούν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους ».
«Η διαφορά στα εργαλεία καταπολέμησης παρασίτων και ασθενειών μεταξύ των δύο περιοχών» είναι επίσης ανησυχητική, πρόσθεσε, καθώς «μπορεί να οδηγήσει σε εμπόδια στο εμπόριο εάν τα επίπεδα ιχνών φυτοϋγειονομικών προϊόντων, γνωστά ως ανοχές κατά την εισαγωγή, δεν διαπραγματεύονται».
Για παράδειγμα, οι ενώσεις αγροτών της Βαλένθια έχουν ήδη ζητήσει από τις Βρυξέλλες να διενεργήσουν φυτοϋγειονομικό έλεγχο σε ολόκληρο τον τομέα των εσπεριδοειδών της Αργεντινής, μετά την αναχαίτιση ενός αυξανόμενου αριθμού λεμονιών που έχουν μολυνθεί με παράσιτα στα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Οι Ισπανοί παραγωγοί επισημαίνουν επίσης ότι οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Mercosur χρησιμοποιούν επί του παρόντος φυτικά φάρμακα που ενδέχεται να περιέχουν δραστικές ουσίες απαγορευμένες για την ευρωπαϊκή παραγωγή, χωρίς αυτά να αποτελούν εμπόδιο για την είσοδό τους στην αγορά της ΕΕ.
Ευημερία των ζώων και περιβάλλον
Τα πρότυπα της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων είναι επίσης αυστηρότερα από αυτά που ισχύουν στα κράτη της Mercosur.
Παρόλο που η συμφωνία «θα προωθήσει την παγκόσμια ατζέντα για την καλή μεταχείριση των ζώων» και «τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE)», ο εθνικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Παραγωγών Βοείου κρέατος (Asoprovac), Matilde Moro, δήλωσε στον Efeagro ότι ενώ η ΕΕ έχει αναπτύξει νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της «διαμονής και χειρισμού, κατά τη μεταφορά και τη σφαγή», για παράδειγμα, η Βραζιλία, παρόλο που ένας μεγάλος δικαιούχος της συμφωνίας για το βόειο κρέας, «δεν έχει υιοθετήσει νομοθεσία για αυτά τα θεμελιώδη σημεία».
Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος - όχι υποχρεωτικός - συνιστώμενος χώρος για τη μεταφορά ζώων στη Βραζιλία είναι μεταξύ 5 και 15% χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται στην ΕΕ, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βραζιλίας, δεν απαιτείται εκφόρτωση ζώων κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών και οι μεταφορείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανονισμοί για την κυκλοφορία των ζώων.
Οι ενώσεις καλής μεταχείρισης των ζώων, όπως η ισπανική ANDA, προειδοποίησαν ότι η προτεινόμενη συμφωνία «δεν εγγυάται ότι οι εισαγωγές πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων που ισχύουν για την ευρωπαϊκή παραγωγή».
«Θα αποθαρρύνει τους Ευρωπαίους αγρότες να συνεχίσουν την πορεία προς τον σεβασμό του περιβάλλοντος και της καλής μεταχείρισης των ζώων», πρόσθεσε η οργάνωση.
Εκτός αυτού, μεταξύ 18 και 22% των ετήσιων εξαγωγών σόγιας και βοείου κρέατος στη Βραζιλία προς την ΕΕ σχετίζεται με την παράνομη υλοτομία, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Science.
Γεωγραφικές ενδείξεις και σφραγίδες ποιότητας
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα προστατεύσει 355 ονόματα προϊόντων διατροφής, κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών που έχουν ευρωπαϊκές σφραγίδες ποιότητας όπως το Jabugo ή το Queso Manchego.
Η συμφωνία απαγορεύει επίσης εκφράσεις όπως «φύλο», «τύπος», «στυλ», «απομίμηση» αξιώσεις και εικόνες που υποδηλώνουν ψευδή γεωγραφική προέλευση.
Η συμφωνία «θα επηρεάσει θετικά» την ανάπτυξη του τομέα. Υπάρχει «μια σταθερή νομοθετική βάση για τη διευκρίνιση πιθανών συγκρούσεων», σύμφωνα με την ένωση γεωγραφικών σφραγίδων της Ισπανίας Origen España.
Η ένωση ελπίζει ότι η συμφωνία θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου με την αναγνώριση όλων των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) που έχουν καταχωριστεί στην ΕΕ, σύμφωνα με πηγές που ζήτησε η Efeagro.
Περιμένουν επίσης να σκληρύνουν «ποινικά στοιχεία σε περιπτώσεις παραβίασης» και «την προθυμία των υπογραφόντων να εφαρμόσουν συμφωνίες, ανεξάρτητα από τη δύναμη των παραβατών».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις