Το Γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Γεωργικής Έρευνας εξέτασαν τι μπορούν να κάνουν η πολιτική και η έρευνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ψηφιοποίησης στη γεωργία σε διαδικτυακό συνέδριο την Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου).
Στη Γερμανία, περνά σχεδόν ένας μήνας χωρίς συζήτηση σχετικά με την επέκταση ευρυζωνικών επικοινωνιών, ψηφιακά σχολεία ή δημόσιες αρχές.
Από την έναρξη της πανδημίας, υπήρξε μια πραγματική ψηφιακή ώθηση σε πολλούς τομείς. Όλο και περισσότερες αιτήσεις μπορούν τώρα να υποβληθούν διαδικτυακά και παρόλο που η διαδικτυακή διδασκαλία στα σχολεία δεν λειτουργεί ακόμη σωστά, μπορεί πλέον να γίνει σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, η ψηφιοποίηση δεν σημειώνει πρόοδο παντού. Στη γεωργία, είναι συχνά ακόμα στα σπάργανα. Στην καλύτερη περίπτωση, οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις διαθέτουν ολοκληρωμένη πληροφορική που καταγράφει ψηφιακά τις ποσότητες τροφοδοσίας, τις παραγγελίες ή την εφοδιαστική. Οι μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις απέχουν πολύ.
Η ψηφιοποίηση θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μεγαλύτερη βιωσιμότητα σε αυτόν τον τομέα.
«Ψηφιοποίηση όχι, σε καμία τιμή»
Για αυτόν τον λόγο, το θέμα της φετινής διάσκεψης του μη κυβερνητικού οργανισμού EURAGRI είναι η ψηφιοποίηση. Με τα συνέδρια και τα εργαστήριά της, η ΜΚΟ προσφέρει μια πλατφόρμα ανταλλαγής μεταξύ πολιτικών, οικονομικών και επιστημονικών παραγόντων για τη στρατηγική διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της γεωργίας. Δεδομένης της τρέχουσας Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Γερμανία, το BMEL είναι συνδιοργανωτής του διήμερου συνεδρίου.
Υπάρχουν πολλά σημεία εκκίνησης για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, αλλά δεν έχουν νόημα όλα αυτά.
«Η ψηφιοποίηση σε οποιαδήποτε τιμή δεν είναι λογική. Στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, με όλα τα ρομπότ και τους αισθητήρες για την παρακολούθηση της διαδικασίας αρμέγματος, η ψηφιοποίηση έχει νόημα, αλλά όχι απαραίτητα στην αρόσιμη καλλιέργεια », δήλωσε η Bettina Heimann, Γενική Γραμματέας της EURAGRI.
Ωστόσο, πιστεύει ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει να μάθετε πού βρίσκονται τα κενά και στη συνέχεια να τα γεμίσετε.
Οι υπολογισμοί κόστους-οφέλους διαδραματίζουν επίσης ρόλο: «Πολλές από τις ψηφιακές λύσεις είναι πολύ ακριβές, αλλά επειδή προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές, τα συστήματα ενδέχεται να μην μιλούν μεταξύ τους». Σε πολλές περιπτώσεις, η μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιοποιημένη θέση τροφοδοσίας δεν αξίζει οικονομικά, επειδή τα οφέλη είναι τελικά περιορισμένα.
Νομικές ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα
Το επόμενο πρόβλημα στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών είναι η επεξεργασία δεδομένων και η ιδιοκτησία των δεδομένων. Νομικά, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα που συλλέγονται: οι κατασκευαστές των τεχνολογιών, οι ιδιοκτήτες του εξοπλισμού ή οι αγρότες που τα χρησιμοποιούν;
Αυτό περιλαμβάνει Big Data για την εκτροφή ακριβείας, όπως δεδομένα καιρού και πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του εδάφους και των λιπασμάτων Αλλά αφορά επίσης τη βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων, διότι μεγάλες ποσότητες δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γης και των ζώων.
Ο Rainer Spiering, εκπρόσωπος της γεωργικής πολιτικής για την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λέει ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη αποσαφήνιση των ζητημάτων πολιτικής δεδομένων, καθώς διαφορετικά θα αφεθεί στις μεγάλες γεωργικές εταιρείες, οι οποίες ήδη επενδύουν στην ψηφιοποίηση, να αυξηθούν την ισχύ της αγοράς τους βάσει των δεδομένων τους.
«Μια κρατική πλατφόρμα στην οποία οι εταιρείες παρέχουν τα δεδομένα τους θα εμπόδιζε τις μεγάλες εταιρείες να ελέγχουν αυτά τα δεδομένα. Αυτό θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες εταιρείες να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους », είπε
Ο Spiering και η ομάδα του απαιτούν επομένως να διατεθούν οικονομικοί πόροι στους αγρότες για τη συλλογή ψηφιακών δεδομένων και με τη σειρά τους να διαθέσουν τα δεδομένα τοπίου και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ζήτημα οικονομικού ελέγχου των αγροτών, τονίζει ο Spiering.
Η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί μέρος της ΚΑΠ
Η παροχή οικονομικών πόρων για την ψηφιοποίηση δεν πρέπει να αποτελεί ευθύνη των μεμονωμένων χωρών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διεξάγονται επί του παρόντος συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) με βασικό ερώτημα το πώς μπορεί η ΚΑΠ να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία στο μέλλον.
Το BMEL είναι πεπεισμένο ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα και προστασία του κλίματος. Ωστόσο, αυτό το θέμα έχει μέχρι στιγμής λείπει από την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ.
Για το Spiering, αυτό είναι ένα μυστήριο. Ελπίζει ότι στο μέλλον οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγονται ψηφιακά για να υποβάλουν αιτήσεις για επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί η ψηφιακή υποδομή.
Ο Heimann δεν πιστεύει ότι οι εκμεταλλεύσεις μπορούν να επιτύχουν τη μετατροπή σε ψηφιακή γεωργία χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, λέγοντας «Οι αγρότες βρίσκονται υπό μεγάλη οικονομική πίεση. Εάν περιμένετε να είναι βιώσιμα, τότε πρέπει να τα πληρώσετε για αυτό.»
Ωστόσο, η γεωργία δεν είναι όλα ίδια, πρόσθεσε. Δεδομένου ότι τα αγροκτήματα και οι συνθήκες διαφέρουν παντού, δεν μπορεί κανείς να τα μεταχειρίζεται τα ίδια.
Στο συνέδριο, εκπρόσωποι από την πολιτική, την έρευνα, τη βιομηχανία και τη γεωργική πρακτική θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα σημαντικά θέματα της ψηφιοποίησης.
Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να λάβουμε αποφάσεις προσανατολισμένες στο μέλλον. Ωστόσο, απομένει να δούμε πόση από αυτή την ανταλλαγή θα αντιμετωπιστεί τελικά στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις