Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση «μιας ολοκληρωμένης διατλαντικής πράσινης ατζέντας» για τον συντονισμό των θέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την κλιματική αλλαγή μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Η νέα ατζέντα για το πράσινο εμπόριο, που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου), αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρότασης για επαναφορά των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ μετά από τετραετή ένταση των σχέσεων υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Ας κοιτάξουμε προς τα εμπρός, όχι πίσω. Ας ανανεώσουμε τη σχέση μας », δήλωσε ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια πρόταση για τη διαμόρφωση μιας νέας «διατλαντικής ατζέντας για το πράσινο εμπόριο» που θα βασίζεται σε «μια κοινή διατλαντική δέσμευση για μια πορεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050».
Η δέσμευση των ΗΠΑ για την ουδετερότητα του κλίματος έως τα μέσα του αιώνα θα αντικατοπτρίζει τον ίδιο τον στόχο της ΕΕ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Μαζί με τους εταίρους μας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πράσινη, κυκλική, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία», δήλωσε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις, καινοτομία και «τα σωστά σήματα τιμών» για να πληρώσουν οι ρυπαίνοντες εκπομπές άνθρακα.
Ένας βασικός τομέας δυνητικής διατλαντικής συνεργασίας είναι ο επερχόμενος μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ, ο οποίος στοχεύει στην αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού με χώρες που δεν θέτουν τίμημα στις εκπομπές άνθρακα από ρυπογόνες βιομηχανίες.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να συνεργαστούν για να καθορίσουν ένα παγκόσμιο πρότυπο για τέτοια μέτρα», δήλωσε η Επιτροπή, ζητώντας μια κοινή πρωτοβουλία ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο και το κλίμα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν μια «συμμαχία πράσινης τεχνολογίας» και ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο για βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς και κοινή ηγεσία στον αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών και την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών
«Ως σημαντικοί χρηματοοικονομικοί κόμβοι και ρυθμιστικές αρχές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερη θέση» για να αναπτύξουν ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, δήλωσε η Επιτροπή, επικαλούμενη την πρόσφατη πρότασή της για μια αειφόρο χρηματοοικονομική ταξινομία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις