Vegaia: Όταν η κυβέρνηση διατυμπάνιζε τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, το 13% των εκτροφείων μινκ είχε ήδη μολυνθεί

Σε δελτίο Τύπου η Vegaia σημειώνει: Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, διατυμπάνιζε την ύψιστη ετοιμότητα του υπουργείου του και τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας τα οποία εφαρμόζονται στα εκτροφεία μινκ. Λίγες μέρες μετά, τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι τουλάχιστον το 13% των εκτροφείων, και συγκεκριμένα οι 12 από τις 92 ενεργές μονάδες στη χώρα σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, έχει ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό και μάλλον είναι θέμα τύχης ότι δεν υπήρξε μεταλλαγμένο στέλεχος.


Πριν τον εντοπισμό κρουσμάτων στα ελληνικά εκτροφεία, ο ιός είχε ήδη εμφανιστεί σε εκατοντάδες εκτροφές σε 6 χώρες, είχε διαπιστωθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί από τα μινκ στον άνθρωπο, ενώ υπήρχαν ήδη σοβαρές ανησυχίες για συγκεκριμένη παραλλαγή που σχετίζεται με τα μινκ και η οποία  μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα εμβολίων για τους ανθρώπους. Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να ανησυχούσαν την κυβέρνηση.

Η οργάνωσή μας είχε ήδη εκφράσει τους προβληματισμούς της με επιστολές τόσο προς τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη όσο και προς τον Πρωθυπουργό, με αίτημα την άμεση διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κρούσματα στα εκτροφεία στην Ελλάδα. Το ίδιο αίτημα είχε επίσης κατατεθεί και στο γραφείο της Υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση. Όταν κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες, 12 μονάδες, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, είχαν ήδη μολυνθεί.

Η κυβέρνηση έδειχνε να ανησυχεί περισσότερο για τη ρευστότητα των γουναράδων και λιγότερο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακόμα και σήμερα φαίνεται να μην έχει  συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης με το οποίο είναι αντιμέτωπη.  

Ο Μάκης Βορίδης, αν και συμμετείχε σε πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στην οποία έγινε σαφές ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες εκτροφής μινκ, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που σχετίζονται με την ευζωία των ζώων, ενέχουν και κινδύνους εμφάνισης ζωοανθρωπονόσων, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας η διατήρηση αυτών των εκτροφών.  

Ο κίνδυνος για ζώα ευπαθή στο ιό, όπως είναι τα μινκ να γίνουν δεξαμενή του SARS-CoV-2, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς η εκτροφή τους θα μπορούσε να αποτελεί συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και να οδηγήσει σε περιστατικά μεταπήδησης ιών στον άνθρωπο. Ο υπουργός όμως, όπως ανέφερε στην απάντησή του προς τον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, «δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων».

Και μπορεί στη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ να εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει μία συζήτηση για το κατά πόσο η εκτροφή γουνοφόρων ζώων πρέπει να συνεχιστεί στην ΕΕ, ενώ πολλά κράτη μέλη την έχουν ήδη καταργήσει, μπορεί η γούνα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τα τελευταία χρόνια και η ελληνική κοινωνία να ζητά επίμονα τον τερματισμό της γουνοποιίας, η κυβέρνηση όμως, σαν να βρίσκεται σε κάποια άλλη πραγματικότητα,  προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη διασώσει.

Φαίνεται ότι για την ελληνική κυβέρνηση, τα συμφέροντα μίας μικρής ομάδας  επιχειρηματιών ενός ασήμαντου κλάδου, προέχουν όχι μόνο της γνώμης των πολιτών αλλά και της δημόσιας υγείας.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να την αντιμετωπίσουν με την ανάλογη σοβαρότητα. Και όπως είπε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περίθαλψης και Προστασίας των Καταναλωτών της Αυστρίας, Rudi Anschober, «Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Από την άποψη της καλής μεταχείρισης των ζώων, αλλά και από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι γνώσεις μας για τις ζωονόσους είναι παραπάνω από επαρκείς».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις