Η ΕΕ παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες
Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι και οι εθνικοί ηγέτες να δεσμευτούν επισήμως για ισχυρότερους στόχους της ΕΕ για το 2030 στον τομέα του άνθρακα και να αρχίσουν να εργάζονται για μια Ευρώπη με ουδέτερο κλίμα έως το 2050, μαζί με τις πόλεις και τις περιφέρειές μας, να γράψουν τους επικεφαλής τεσσάρων δικτύων πόλεων.
Το ακόλουθο κείμενο συνυπογράφεται από τον Thomas Brose (Εκτελεστικό Διευθυντή της Συμμαχίας για το Κλίμα), την Julije Domac (Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ενέργειας Βορειοδυτικής Κροατίας και Πρόεδρος της FEDARENE), Dario Nardella (Δήμαρχος της Φλωρεντίας και Πρόεδρος των Eurocities ) και Giuseppe Sala (δήμαρχος του Μιλάνου, αντιπρόεδρος των C40 Cities και πρόεδρος της C40 Global Mayors COVID-19 Recovery Task Force).
Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι είναι δυνατή η δραστική αλλαγή ως απάντηση σε μια κρίση. Σε λίγες εβδομάδες, τα σχέδια αποκατάστασης θα τεθούν σε εφαρμογή από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον γενικότερα.
Μια πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίζει τις προφανείς επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία και τις οικονομίες, αλλά και τις άμεσες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις της κατάρρευσης του κλίματος. Αυτά τα σχέδια πρέπει τώρα να αξιολογηθούν με βάση τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματά τους - διασφαλίζοντας ότι η ανάκαμψη θα σημαίνει οικοδόμηση ανθεκτικότητας και διατηρώντας τις πράσινες φιλοδοξίες της Ευρώπης σε καλό δρόμο.
Επειδή δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Η κλιματική κρίση, σύμφωνα με παγκόσμια θεσμικά όργανα της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος είναι η απειλή που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.
Η τρέχουσα φιλοδοξία της ΕΕ για μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 δεν είναι σύμφωνη με τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Και κάθε μέρα καθυστερούμε, γίνονται πιο απότομες και δυσκολότερες οι περικοπές. Μέχρι το 2025, αν γίνει λίγο, το όριο στόχου 1,5 ° C για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί έως το 2050.
Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα. Η 5η επέτειος της Συμφωνίας του Παρισιού συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: Τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά τη δέσμευση του Παρισιού και να επιτύχουν έναν αναθεωρημένο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 60% έως το 2030.
Η πράσινη συμφωνία που χρειαζόμαστε
Η επίτευξη 60% μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 και των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα είναι πρόκληση για όλους. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το τοπικό επίπεδο δείχνει τον δρόμο.
Μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων εφαρμόζονται χιλιάδες τοπικά σχέδια δράσης για το κλίμα, όπως μιλάμε, τα οποία θα απομακρύνουν χιλιάδες τόνους ρυπογόνων αερίων από την ατμόσφαιρά μας. Οι πόλεις και οι περιφέρειες σε ολόκληρη την ήπειρό μας ήδη ανακαινίζουν και βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα, θέτουν τοπικά σχέδια δράσης για το κλίμα, έχοντας υπόψη και εφαρμόζουν κυκλικές έννοιες, ακούνε τις «πράσινες» εκκλήσεις πολιτών, προσπαθούν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να κάνουν τις πόλεις μας πιο φιλικές προς τους ανθρώπους.
Η επίτευξη ουδετερότητας του κλίματος, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΕ, θα απαιτήσει μείωση κατά 90% των εκπομπών στις μεταφορές έως το 2050, η οποία συμβάλλει πολύ στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδο πόλης. Είναι αδιανόητο ότι οτιδήποτε τόσο δραστικό πρέπει να συμβεί μια μέρα στην άλλη. Γι 'αυτό η πόλη μετά την πόλη επενδύει σε περισσότερα μονοπάτια κύκλου και ευρύτερα πεζοδρόμια.
Οι πόλεις και οι περιφέρειες δεσμεύονται για την ενεργειακή μετάβαση εισάγοντας όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα, αναπτύσσοντας τοπικές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και υποστηρίζοντας τους πολίτες και τις τοπικές ενεργειακές κοινότητες να παράγουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια.
Τα κτίρια θα πρέπει επίσης να είναι καθαρά μηδενικά για να επιτύχουν μια Ευρώπη ουδέτερη από το κλίμα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα κτίρια που θα καταληφθούν το 2050 έχουν ήδη κατασκευαστεί, η κύρια πρόκληση είναι η ανακαίνιση αυτών των υφιστάμενων κτηρίων για να καταστούν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
Ένα κύμα ανακαίνισης κτιρίων πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά της απάντησης COVID19 της ηπείρου, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια και τη μείωση των εκπομπών, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Και οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να έχουν την εξουσία να ενεργούν με υποστηρικτικά μέτρα και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.
Οι πόλεις και οι περιοχές μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο μέρος αυτής της μετάβασης, αλλά δεν μπορούν να δράσουν μόνες τους. Δεν θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης χωρίς ένα φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ. Χρειαζόμαστε τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για να συμφωνήσουμε σε έναν αναθεωρημένο στόχο της ΕΕ τουλάχιστον 60% έως το 2030.
Ηγεσία της ΕΕ για παγκόσμια δράση
Η συμφωνία του Παρισιού είναι 5 ετών φέτος και η ΕΕ παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η συμβολή της είναι μόνο το 10% των παγκόσμιων εκπομπών, είναι σημαντικό η Ευρώπη να διατηρήσει τη θέση της ως ηγέτης στις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών. Δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας σχετικά με την ουδετερότητα του κλίματος, την υπόσχεση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν να επανενταχθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60% και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς 55 %, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε.
Η ΕΕ μπορεί να επιδείξει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο ενισχύοντας τη φιλοδοξία της το 2030 για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ο καθορισμός ισχυρότερων στόχων για το 2030 θα βοηθούσε στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των κοινωνιών μας, θα ανοίξει το δρόμο για την ουδετερότητα του κλίματος, θα θέσει την ΕΕ σταθερά στην κινητήρια θέση των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για τις COP26 και τις επόμενες COP, και θα της δώσει την εξουσία να προωθήσει την παγκόσμια δράση σύμφωνα με τις συστάσεις IPCC.
Ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι και οι εθνικοί ηγέτες να δεσμευτούν επισήμως για ισχυρότερους στόχους για την ανθρακοποίηση της ΕΕ 2030 και να αρχίσουν να εργάζονται για μια Ευρώπη με ουδέτερο κλίμα έως το 2050, μαζί με τις πόλεις και τις περιοχές μας.