Αυτή την εβδομάδα, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ γίνεται ένα έτος. Κατά τη χρονιά που το ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η στρατηγική χρησίμευσε ως πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι νέες πολιτικές της ΕΕ.
Θεωρητικά, κάθε νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να είναι συμβατή με τον στόχο μείωσης των εκπομπών σε καθαρό μηδέν έως το 2050. Αλλά τι σημαίνει συμβατό; Αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας.
Οι υπερασπιστές του κλίματος λένε ότι μόνο οι επενδύσεις σε τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών χωρίς άνθρακα είναι συμβατές με την Πράσινη Συμφωνία. Αλλά άλλοι λένε ότι το φυσικό αέριο, το οποίο έχει χαμηλότερη ένταση άνθρακα από τον άνθρακα και το πετρέλαιο, θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της μετάβασης ως καύσιμο γέφυρας. Επισημαίνουν επίσης ότι η υποδομή φυσικού αερίου που κατασκευάζεται τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για πράσινο υδρογόνο χωρίς άνθρακα.
Δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή συζήτηση. Για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για καθαρή ενέργεια, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Σε ποια τεχνολογία κατευθύνεται αυτή η επένδυση έχει γίνει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ενεργειακές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
«Το ερώτημα είναι, είναι αυτός ο δρόμος προς την αποξήρανση και τον μετριασμό του κλίματος αρκετά ισχυρός ώστε να προσελκύσει επενδύσεις;» είπε η Helene Chraye, υπάλληλος υπεύθυνη για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει τη δέσμευσή του για τεχνολογική ουδετερότητα στην προσπάθειά του να μειώσει τις εκπομπές.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Δεν πρέπει να πάμε σε έναν μόνο τύπο ενέργειας ή ενεργοποιητή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό, τι έχουμε. Υπάρχουν σκληροί τομείς που χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και δεν υπάρχει κανένα μέγεθος για όλους.»
Ο Tomasz Dabrowski, διευθυντής της πολωνικής ένωσης ηλεκτρικού ρεύματος PKEE, δήλωσε ότι ο τομέας του θεωρεί το αέριο ως μια απαραίτητη τεχνολογία που πρέπει να υποστηριχθεί στο πλαίσιο της απαλλαγής από τον άνθρακα. «Θεωρούμε τις τεχνολογίες φυσικού αερίου ως τον ελλείποντα σύνδεσμο που επιτρέπει τη μετατροπή από το τρέχον παράδειγμα παραγωγής ενέργειας και θερμότητας προς ένα πιο βιώσιμο», είπε στην εκδήλωση.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η προσέγγιση θα μειώσει κατά το ήμισυ την ένταση των εκπομπών στον πολωνικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια.
«Για να φιλοξενήσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο χρειάζεστε κάποιο είδος ευέλικτης παραγωγής», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης έχουν πολύ διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά τις αυτόχθονες πηγές ενέργειας.
Στο τέλος, ποιες τεχνολογίες λαμβάνουν επενδύσεις μπορεί να εξαρτώνται από τη γεωγραφία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σημείωσε η Gilda Amorosi, επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής για το κλίμα και την αειφορία στην ευρωπαϊκή ένωση ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.
«Έχετε τόσα ενεργειακά προφίλ όπως ο αριθμός των χωρών που διαθέτει η ΕΕ και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και μοτίβων που είναι δύσκολο να επηρεαστούν, όπως τα καιρικά φαινόμενα», επεσήμανε.
«Το γεγονός ότι τα ενεργειακά προφίλ είναι τόσο διαφορετικά σημαίνει ότι το ενεργειακό μείγμα είναι διαφορετικό, και αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν ένα διαφορετικό σημείο εκκίνησης στο ταξίδι τους σε ανθρακονισμό», είπε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις