Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ελληνικό μέλι θα αποκτήσει σήμα και ταυτότητα, και θα αναδειχθεί η άριστη ποιότητά του σε πολλές ποικιλίες. Μάλιστα, μπορεί κάλλιστα να ανταγωνιστεί το μέλι Μανούκα της Νέας Ζηλανδίας.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Δρ Φανή Χατζήνα, διευθύντρια Μελισσοκομίας και Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου Ελληνικού Μελιού, που φέτος, λόγω κορονοϊού, έγινε διαδικτυακά.
Η καθυστέρηση της απόδοσης σήματος στο ελληνικό μέλι, οφείλεται στο ότι είναι πολυποικιλιακό, και θα πρέπει να προχωρήσουν η ταυτοποίησή του, η πιστοποίησή του και η προώθησή του στις αγορές του εξωτερικού -βοήθεια που πρέπει να έρθει από το κράτος.
Παράλληλα, μια ολόκληρη γκάμα προϊόντων μπορούν να προωθηθούν στην αγορά παράλληλα με το μέλι, όπως, πρόπολη, βασιλικός πολτός, γύρη, κηραλοιφές, εφαρμογές στη φαρμακολογία, μεταξύ άλλων.
«Αναμφισβήτητα είναι ένας τρόπος βιοπορισμού, αλλά κάλλιστα μπορεί να συνδυασθεί και με τον τουρισμό, με τους δρόμους του μελιού. Υπάρχουν ανάλογες πετυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα μεμονωμένες που χρειάζονται συντονισμό και αυτό θα κάνουμε. Υπάρχει και στόχευση ανάπτυξης επισκέψιμων κήπων με μελισσοκομικά φυτά», τόνισε η κ. Χατζήνα. Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Ενώσεων -APIMONDIA-, γίνονται προσπάθειες για φυτεύσεις μελισσοκομικών φυτών και συνδυασμό της παραγωγής μελιού με τον τουρισμό.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις