Τον Απρίλιο, ο FAO και η Αφρικανική Ένωση περιέγραψαν το σύστημα εφοδιασμού τροφίμων ως «βασική υπηρεσία που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τις περιόδους κλεισίματος, έκτακτης ανάγκης, απαγόρευσης της κυκλοφορίας και άλλων μέτρων περιορισμού»
Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αφρικανική Ένωση δημιούργησαν μια κοινή ομάδα αγροτικής Αφρικής 12 ατόμων τον Μάιο του 2018, οι προτεραιότητές τους ήταν η προώθηση της αφρικανικής επισιτιστικής ασφάλειας, η μεταφορά δεξιοτήτων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα της ηπείρου.
Η εντολή της ειδικής ομάδας παρατάθηκε νωρίτερα αυτό το έτος και η εργασία προς αυτούς τους στόχους στην αφρικανική γεωργική επιχείρηση επιταχύνθηκε από την πανδημία COVID-19.
Ειδικότερα, οι προτεραιότητες της ειδικής ομάδας αναθεωρήθηκαν προκειμένου να ληφθούν υπόψη τόσο ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 όσο και η μετάβαση σε πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά την Ευρώπη και την Αφρική τον Μάρτιο, υπήρχαν φόβοι ότι η αφρικανική γεωργική παραγωγή θα πληγεί σοβαρά από τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού.
Κατά την πρώτη συνάντηση μιας ειδικής ομάδας για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στην Αφρική, η οποία συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και την Αφρικανική Ένωση τον Μάιο, ο Wolfgang Burtscher, γενικός διευθυντής της ΓΔ Agri της Επιτροπής, τόνισε τη σημασία του εμπορίου και των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι δεν θα σπάσουν οι αλυσίδες εφοδιασμού.
Τον Απρίλιο, ο FAO και η Αφρικανική Ένωση περιέγραψαν το σύστημα εφοδιασμού τροφίμων ως «βασική υπηρεσία που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τις περιόδους κλεισίματος, έκτακτης ανάγκης, απαγόρευσης της κυκλοφορίας και άλλων μέτρων περιορισμού», σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι αγροτικές κοινότητες και ο εφοδιασμός τροφίμων είναι προστατευμένο.
Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία από διάφορες αφρικανικές χώρες υποδηλώνουν ότι παρά τις μειώσεις στη γεωργική παραγωγή έως και 25%, έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία και τη διακοπή της στον εφοδιασμό τους με εισαγωγές τροφίμων, για να δώσουν προτεραιότητα στην εγχώρια γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια.
Η Γκάνα είναι μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες που ανέφεραν πρόσφατη ώθηση στην εθνική παραγωγή βασικών καλλιεργειών όπως το ρύζι και ο αραβόσιτος.
«Η πανδημία COVID-19 παρέχει μια χρυσή ευκαιρία στην Γκάνα να βελτιστοποιήσει την παραγωγή τροφίμων για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, να αυξήσει τις εξαγωγές μας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας της, Owusu Afriyie Akoto, νωρίτερα φέτος.
«Βλέπουμε πολύ περισσότερες εταιρείες να μπαίνουν στην παραγωγή τροφίμων», δήλωσε ο υπουργός εμπορίου και επενδύσεων της Μποτσουάνα, Πέγκυ Σεράμε.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των βασικών καλλιεργειών τείνουν να μην ακολουθούν τις πτώσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν από άλλα εμπορεύματα και η Αφρική έχει σημειώσει μια μικρή αύξηση στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων καθώς οι χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τα αποθέματά τους.
«Το ζήτημα δεν είναι οι προμήθειες αλλά η μεταφορά αυτών των προμηθειών», δήλωσε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στο EURACTIV νωρίτερα αυτό το έτος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η διακοπή της παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε να «πυροδοτήσει κρίση επισιτιστικής ασφάλειας» στην Αφρική, προβλέποντας πτώση της αγροτικής παραγωγής έως και 7% εάν υπάρχουν περιορισμοί στο εμπόριο και 25% μείωση στις εισαγωγές τροφίμων.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ παρείχε οικονομική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ για μικρούς αγρότες και αλιείς στην Τυνησία.
Τον Νοέμβριο, μια παρόμοια ροή χρηματοδότησης 38 εκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε για την αγροτική κοινότητα της Αγκόλας για την αγορά καλαμποκιού, φασολιών, σπόρων σόργου, καθώς και λιπασμάτων, εργαλείων εργασίας και μικρού εξοπλισμού.
Αλλού, πρωτοβουλίες όπως η εταιρική σχέση έρευνας και καινοτομίας Ευρώπης-Αφρικής για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής και τη βιώσιμη γεωργία (FNSSA), εστιάζονται στον μακροπρόθεσμο γεωργικό τομέα της Αφρικής, ενώ τον Ιούνιο, η ΕΕ και η ΑΕ ξεκίνησαν μια κοινή πλατφόρμα γεωργικών τροφίμων που αποσκοπεί στη σύνδεση του αφρικανικού και του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα για την προώθηση βιώσιμων και ουσιαστικών επενδύσεων στον τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων.
«Η γεωργία είναι βιολογία και η γεωργία μας είναι τόσο καλή όσο η επιστήμη μας. Η FARA αναθέτει την εντολή της ΑΕ να ενισχύσει την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας για να επιταχύνει τον αγροτικό μετασχηματισμό στην Αφρική », δήλωσε ο Δρ Yemi Akinbamijo, εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ για τη Γεωργική Έρευνα στην Αφρική.
«Ως γείτονες και, όλο και περισσότερο, ως εμπορικοί εταίροι, η Ευρώπη και η Αφρική έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και πολλά να μάθουν το ένα από το άλλο καθώς τα συστήματα τροφίμων μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε.