Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν διατάξεις για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στη μελλοντική πολιτική και 8 δισ. ως βοήθεια για τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν διατάξεις για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στη μελλοντική πολιτική και 8 δισ. ως βοήθεια για τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές.
Ένας νέος νόμος της ΕΕ, ο οποίος εγκρίθηκε την Τετάρτη με 653 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 22 αποχές, παρατείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) έως το τέλος του 2022. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις προς τους γεωργούς και τους δικαιούχους αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να συνεχιστούν.
Χάρη στους ευρωβουλευτές, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να διευκολύνουν τις αποζημιώσεις προς τους γεωργούς όταν σημειώνονται σοβαρές μειώσεις του εισοδήματός τους και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, επιδημίες ζωικών ή φυτικών ασθενειών, ή προσβολή από παράσιτα. Το Κοινοβούλιο πέτυχε επίσης τη θέσπιση κανόνων που παρέχουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για τη στήριξη των γεωργών, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.
Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν ακόμη να παρατείνουν, πέραν των τριών ετών που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τη διάρκεια των νέων πολυετών έργων αγροτικής ανάπτυξης που εστιάζουν στη βιολογική γεωργία και σε μέτρα φιλικά προς το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ περιέλαβαν στη δέσμη μεέτρων τα έργα για την καλή διαβίωση των ζώων.
Επιτάχυνση της ενίσχυσης ύψους 8 δισ. στους αγρότες
Οι πρόσφατα συμφωνηθέντες κανόνες για τους τρόπους με τους οποίους οι γεωργοί, οι παραγωγοί τροφίμων και οι αγροτικές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 8 δισ. της βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, με στόχο την χρηματοδότηση της ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής ανάκαμψης τους κατά τα επόμενα δύο έτη, αποτελούν επίσης μέρος της συνολικής συμφωνίας. Περίπου το 30% των χρημάτων για την ανάκτηση θα καταστούν διαθέσιμα το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευθεί το 2022.
Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη των βιολογικών καλλιεργειών, για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και για την καλή μεταχείριση των ζώων. Τουλάχιστον το 55% των πόρων θα παρασχεθεί για να στηρίξει επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη και νεοφυείς επιχειρήσεις νέων γεωργών.
Δηλώσεις
«Η νέα νομοθεσία της ΕΕ που εγκρίναμε σήμερα είναι υψίστης σημασίας για τους αγρότες μας, καθώς παρέχει ασφάλεια δικαίου και βοήθεια για την ανάκαμψη του τομέα τροφίμων που επλήγη από την κρίση κατά τα επόμενα δύο έτη. Πρόκειται για μια ισχυρή γέφυρα προς μελλοντικούς νέους κανόνες, η οποία παρέχει τόσο στους αγρότες όσο και στις εθνικές διοικήσεις επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ μετά το 2022», δήλωσε η εισηγήτρια για τους μεταβατικούς κανόνες της ΕΕ για τη γεωργική πολιτική Elsi Katainen (Renew, Φινλανδία).
«Δεν πρόκειται για απλή παράταση των υφιστάμενων κανόνων. Προσφέρουμε στους γεωργούς, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές κοινότητες μια φιλόδοξη εργαλειοθήκη και τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την αύξηση της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης του τομέα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό της», δήλωσε ο εισηγητής για την ενίσχυση της ανάκαμψης στην ΕΕ Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία).
Επόμενα βήματα
Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο χρειάζεται και την έγκριση του Συμβουλίου προτού τεθεί σε ισχύ.
Σχετικές πληροφορίες
Το σχέδιο κανονισμού είναι η δεύτερη από τις δύο προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην ΚΓΠ μετά το 2022. Η πρώτη δέσμη μεταβατικών κανόνων εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2019.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τελική μορφή της μεταρρύθμισης της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ μετά το 2022 βρίσκονται σε εξέλιξη.