Το εμβληματικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απογαλακτισμό περιοχών από ορυκτά καύσιμα δεν θα χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, ανέφεραν οι κυβερνήσεις της ΕΕ την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου), ολοκληρώνοντας μια συζήτηση σχετικά με το εάν θα καταστεί το καύσιμο επιλέξιμο για στήριξη.
Το αέριο εκπέμπει περίπου 50% λιγότερο CO2 από τον άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά σχετίζεται με διαρροές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.
Απεσταλμένοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία την Τετάρτη, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη επενδύσεων που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Το Just Transition Fund δεν θα υποστηρίξει ούτε επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ και νομοθέτες πιέστηκαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη για το φυσικό αέριο. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι η τελική συμφωνία ήταν μια ανταλλαγή, η οποία εξασφάλισε ένα Ταμείο Μετάβασης χωρίς αέριο σε αντάλλαγμα για να επιτρέψει στα έργα φυσικού αερίου να λάβουν μικρότερο ποσό χρηματοδότησης υπό ορισμένες προϋποθέσεις από ένα ξεχωριστό Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το Just Transition Fund θα στοχεύει περιοχές που εξαρτώνται από τα περισσότερα ρυπογόνα καύσιμα, όπως ο άνθρακας και η τύρφη, με την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία να αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι.
Ο Γερμανός Πράσινος νομοθέτης Νικλάς Νιανάς δήλωσε ότι υποστήριξε αυτόν τον συμβιβασμό ως τρόπο ελαχιστοποίησης της χρηματοδότησης για τα ορυκτά καύσιμα.
«Το περιθώριο να ξοδεύουμε πραγματικά χρήματα για το φυσικό αέριο στο ΕΤΠΑ είναι αρκετά μικρό», είπε.
Το Just Transition Fund θα έχει 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ (21,33 δισεκατομμύρια δολάρια) τόσο από ένα ταμείο ανάκτησης κοροναϊών όσο και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27. Τα χρήματα προορίζονται να προσελκύσουν περαιτέρω μετρητά από τον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξουν τις πράσινες βιομηχανίες και να συγκρατήσουν τους εργαζομένους από τους ρυπογόνους τομείς.
«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χωρίς να μετριάσουμε τις συνέπειες για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την απονθρακιοποίηση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier σε δήλωση, αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΕ για εξάλειψη των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις