Οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν υποχρεωτική αναισθητοποίηση σε ζώα πριν από τη σφαγή, επειδή δεν παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα, έχει αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, αντλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες από το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17 Δεκεμβρίου), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τη σφαγή «δεν απαγορεύει στα κράτη μέλη να επιβάλλουν υποχρέωση αναισθητοποίησης ζώων πριν από τη θανάτωσή τους, η οποία ισχύει και στην περίπτωση σφαγής που ορίζεται από θρησκευτικούς τελετές », δηλώνει.
Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν νόμιμα να εισάγουν υποχρεωτική αναστρέψιμη αναισθητοποίηση πριν από τη σφαγή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών.
Ωστόσο, η απόφαση διευκρινίζει ότι αυτό παρέχει μόνο τη χρήση αναστρέψιμης αναισθητοποίησης, μια εκπληκτική διαδικασία με την οποία τα ζώα τελικά έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την ευαισθησία και ότι αυτή η αναισθητοποίηση δεν μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά την προσπάθεια της φλαμανδικής περιφέρειας του Βελγίου να τροποποιήσει τον νόμο για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων, ώστε να απαγορευθεί η σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, ακόμη και για θρησκευτικές τελετές, το 2017.
Αυτό αμφισβητήθηκε από αρκετές εβραϊκές και μουσουλμανικές ενώσεις, οι οποίες ζήτησαν τουλάχιστον μερικές ακυρώσεις με το επιχείρημα ότι με το να μην επιτρέπεται στους πιστούς να λαμβάνουν κρέας από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αρχές, αυτό θα τους εμπόδιζε να ασκούν τη θρησκεία τους.
Ωστόσο, η δικαστική απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που περιέχονται στο διάταγμα «επιτρέπουν την επίτευξη δίκαιης ισορροπίας μεταξύ της σημασίας που αποδίδεται στην καλή διαβίωση των ζώων και της ελευθερίας των Εβραίων και Μουσουλμάνων πιστών να εκδηλώνουν τη θρησκεία τους»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις