Ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στην τιμολόγηση της αιολικής ενέργειας που περιλαμβάνονταν στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ και οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει να αποσυρθούν εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Η ένωση, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για υπονόμευση των επενδυτικών προσπαθειών ενώ τονίζει ότι σε περίπτωση που πράγματι ψηφισθούν οι επίμαχες διατάξεις για την τιμολόγηση, αυτό θα σημάνει «το ουσιαστικό τέλος της αιολικής ενέργειας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Στις 5/6/2013 δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις μας για την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας. ( http://www.eletaen.gr/drupal/bulleting/959 ).
Η ΕΛΕΤΑΕΝ συγκεκριμένα ζητούσε:
- να μην προωθηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης ούτε η πρόταση που περιορίζει τον χρόνο ισχύος της. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που εισάγει και δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Βουλγαρία,
- να μην καταργηθεί η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης. Κάτι τέτοιο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα επηρεάζοντας τις εν λειτουργία επενδύσεις. Επιπλέον, η πρόταση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι οι αιολικές επενδύσεις έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία (περιλαμβανομένου φυσικά του κόστους δανείων και κεφαλαίου) που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό,
- να παραμείνει αρμοδιότητα της Βουλής ο καθορισμός της τιμής όπως ισχύει από το 1994. Μεταφορά της αρμοδιότητας στον Υπουργό θα μειώσει το επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας στο πεδίο αυτό έχει καταρρακωθεί.
Περαιτέρω ζητούσαμε από το ΥΠΕΚΑ να ζητήσει τη γνώμη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για επιβεβαίωση ή διάψευση των θέσεων μας.
Δυστυχώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ επανέρχεται με τις ίδιες θέσεις, και επιμένει να συμπεριλάβει στο νέο σχέδιο νόμου τις επίμαχες διατάξεις. Δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς και αναμένουμε την διάψευσή τους.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης θα υπονομεύσει τις σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και θα σηματοδοτήσει το ουσιαστικό τέλος της αιολικής ενέργειας. Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και προσπάθειες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη επενδυτική αξιοπιστία της. Μέχρι τότε, το μόνο που θα απομένει στο ΥΠΕΚΑ είναι να ζητήσει τη σφραγίδα της Ένωσής μας για να την αναρτήσει στην τροπαιοθήκη του.»