Διαπραγματευτές από τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά και είναι σε φάση επικύρωσης μιας κατ΄αρχήν συμφωνίας ενώ σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντρομπρόβσκις θα επιχειρήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τον Κινέζο ομόλογό του Λιού Χε, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ.
Όπως σχολιάζουν Financial Times και Bloomberg, η ολοκλήρωση και σύναψη της συμφωνίας θα αποτελέσει διπλωματική επιτυχία και για τις δύο πλευρές. Αφενός, η Ε.Ε. προσβλέπει εδώ και χρόνια σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια ευρύτερη και καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Αφετέρου, η Κίνα θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα να επενδύει σε τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως ο ενεργειακός, παρά την ευαισθησία που επιδεικνύει η Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιρειών του κλάδου.
Η σύναψη της συμφωνίας έρχεται, άλλωστε, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στους εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες αναφέρουν πως η συμφωνία επεκτείνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, καθώς καταργεί εμπόδια που έως τώρα έθετε το Πεκίνο στις ξένες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση να σχηματίσουν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες ή τα αυστηρά όρια στις ξένες επενδύσεις.
Ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία καλύπτει τομέα προς τομέα με συγκεκριμένες προβλέψεις για τους κλάδους της μεταποίησης, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της αγοράς ακινήτων, των κατασκευαστικών και των βοηθητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις θαλάσσιες και τις αεροπορικές μεταφορές.
Από πλευράς της Ε.Ε., διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν το Πεκίνο προχώρησε σε μια πολύ πιο δελεαστική προσφορά σχετική με διάφορους τομείς της οικονομίας. Δέχθηκε ακόμη ορισμένες από τις σημαντικές απαιτήσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά.
Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times ανέφεραν το Σαββατοκύριακο, πάντως, πως παρέμεναν σε εκκρεμότητα ορισμένα αιτήματα της Ε.Ε. που άπτονται βασικών αρχών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων αυτά που αφορούν την απαίτηση να δεσμευθεί η Κίνα πως θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Κίνα έχει, άλλωστε, ζητήσει να έχει κάποια, έστω και περιορισμένη, πρόσβαση στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ε.Ε.
Για την Ε.Ε., η συμφωνία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της για την Κίνα, την οποία αποκαλεί «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», αλλά και «εταίρο» σε κάποιους τομείς. Σε αντίθεση, πάντως, με την Ουάσιγκτον, που έχει έως τώρα προσπαθήσει να αποσπάσει από την Κίνα σημαντικές παραχωρήσεις στον τομέα του εμπορίου επιβάλλοντας δασμούς, οι Βρυξέλλες έχουν θέσει σε προτεραιότητα την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την προσαρμογή του κατά τρόπο που να ενσωματώνει το οικονομικό μοντέλο της Κίνας. «Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» σχολίασε προ ημερών Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις