Η πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε περίπου στις 02:00 π.μ., αφιερώνει το 37% των δαπανών αποκλειστικά για την πράσινη μετάβαση
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το ταμείο αποκατάστασης κοροναϊού του μπλοκ ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής (18 Δεκεμβρίου), ξεκλειδώνοντας 265 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 672,5 ευρώ που διατίθενται για την πράσινη μετάβαση σε χώρες της ΕΕ.
Η πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε περίπου στις 02:00 π.μ., αφιερώνει το 37% των δαπανών αποκλειστικά για την πράσινη μετάβαση.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι επενδύσεις στο πλαίσιο του ταμείου ανάκτησης θα πρέπει να τηρούν τα κατώτατα όρια εκπομπών που ορίζονται στην ταξινομία της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ. Και το 100% των δαπανών θα υπόκεινται στην αρχή «μην κάνετε σημαντική ζημιά» που ορίζεται στον κανονισμό για την ταξινομία, η οποία de facto θα αποκλείσει τη συντριπτική πλειονότητα των ορυκτών καυσίμων.
Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση από το υπόλοιπο 63%, αρκεί οι εκπομπές τους να είναι κάτω από τα 100gCO2e / KWh που αναφέρονται στην ταξινόμηση - ένα κατώφλι τόσο χαμηλό που καμία μονάδα φυσικού αερίου δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το παρόν.
«Όλο το σχέδιο πρέπει να σέβεται την αρχή «να μην βλάπτει », σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάσταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε δραστηριότητας που βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον », δήλωσε ο Ernest Urtasun, νομοθέτης των Πρασίνων, ο οποίος ήταν διαπραγματευτής για το ταμείο ανάκτησης από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διαθέσουν τουλάχιστον το 20% των δαπανών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή μετάβαση, τις οποίες η Επιτροπή ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας.
Συνολικά, το ταμείο ανάκτησης θα διαθέσει άνευ προηγουμένου 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε χώρες της ΕΕ. Στόχος του είναι να μετριάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πανδημίας και να καταστήσει την Ευρώπη πιο βιώσιμη και ανθεκτική.
«Καταφέραμε να μετατρέψουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δαπανών της ΕΕ σε ένα βασικό μέσο για την πράσινη μετάβαση: δεσμεύει σχεδόν 250 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρακολουθεί τις δαπάνες με βάση μια σύγχρονη μεθοδολογία και περιλαμβάνει μια αυστηρή« μη σημαντική ζημιά «πρόβλεψη», δήλωσε ο Damian Boeselager, ένας Πράσινος νομοθέτης που διαπραγματεύτηκε το ταμείο ανάκτησης για την επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, η ώθηση του Κοινοβουλίου για την εξασφάλιση δεσμευτικού στόχου για τη βιοποικιλότητα δεν το κατέστησε στη συμφωνία, κάτι που το WWF καλεί ένα μεγάλο πλήγμα στην Πράσινη Συμφωνία και στη φύση.
Το κείμενο του συμφωνηθέντος κανονισμού πρέπει τώρα να οριστικοποιηθεί και στη συνέχεια να σφραγιστεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους.
Μαζί με τον πολυετή προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει άνευ προηγουμένου ικανότητα δαπάνης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια (2021-2027).