Σε εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας , Μουριάς και Κάστας οι αγρότες μας καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά, βαμβάκι , βιομηχανική τομάτα, αραβόσιτο , φιστίκι αραχίδα και άλλα προϊόντα γι αυτό και θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χωράφια τους να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά.
ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης από τις αρμόδιες Δ/νσεις για τις εκκρεμότητες και τα ανοιχτά αγροτικά ζητήματα που υπάρχουν. Ένα από αυτά που σίγουρα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις δημόσιες εκτάσεις ανά την χώρα που παραχωρούνται για χρήση σε αγρότες και συγκεκριμένα για την ζώνη των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος σε επικοινωνία που έχει καθημερινά με αγρότες των όμορων κοινοτήτων γίνεται αποδέκτης του έντονου προβληματισμού τους για το τι μέλει γενέσθαι στην περιοχή. Εκείνο το οποίο επισημαίνει στους αγρότες είναι ότι μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα η νέα ηγεσία του υπουργείου Λιβανός- Οικονόμου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις ωστόσο μέχρι αυτές να μπουν σε φάση υλοποίησης θα πρέπει για έναν ακόμη χρόνο να δοθεί παράταση ώστε να μπουν στις εκτάσεις να καλλιεργήσουν.
Ήδη στο γραφείο του υπουργού εστάλη και σχετική επιστολή όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής: « Ένα από τα κυρίαρχα χρόνια ζητήματα που απασχολούν την αγροτική ζωή στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις εκτάσεις των πρώην λιμνών στην περιοχή.
Σε εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας , Μουριάς και Κάστας οι αγρότες μας καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά, βαμβάκι , βιομηχανική τομάτα, αραβόσιτο , φιστίκι αραχίδα και άλλα προϊόντα γι αυτό και θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χωράφια τους να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά. Με το άρθρο 43 του ν./2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» είχε παραταθεί μέχρι 31-12-2020 η παραχώρηση χρήσης εκτάσεων πρώην λιμνών Αγουλινίτσας – Κάστας – Μουριάς με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εξετάσει την παράταση ενός ακόμη έτους δηλαδή μέχρι 31-12-2021 ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και τον κίνδυνο παραγωγοί να μείνουν χωρίς καλλιέργειες.»