Πολλά φορτηγά μεταφοράς θαλασσινών πάρκαραν χθες στους δρόμους γύρω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, καθώς ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της αδυναμίας συνέχισης των εξαγωγών θαλασσινών, αλλά και ψαριών, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.
«Η Σφαγή του Brexit» είναι το σύνθημα επάνω σε φορτηγό που βρίσκεται παρκαρισμένο σε μικρή απόσταση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Πολλοί σκωτσέζοι ψαράδες βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε αδυναμία να κάνουν εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που επέβαλε το Brexit και πολλές αλιευτικές εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, καθώς τα πιστοποιητικά, οι υγειονομικοί έλεγχοι, οι τελωνειακοί έλεγχοι προσθέτουν ημέρες στην εξαγωγική διαδικασία καθιστώντας ανεπιθύμητα τα ψάρια και τα θαλασσινά που δεν φθάνουν πλέον φρέσκα στους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς.
Τις τελευταίες ημέρες αγανακτισμένοι επαγγελματίες του κλάδου απειλούσαν ότι θα μεταφέρουν την διαμαρτυρία τους στο Λονδίνο, αδειάζοντας στην Ντάουνινγκ Στριτ και μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου σάπια ψάρια και θαλασσινά.
Several years ago the media jumped on hoey and farage doing their rotting fish prank on the Thames.
— Calum_R91 (@CalumR91) January 18, 2021
This morning our own Scottish fishing industry is doing laps of Whitehall in protest and I can't see any kind of coverage anywhere.
What is going on? pic.twitter.com/3Po0amN7G9
Και καθώς οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τα ψάρια είναι πλέον ευτυχέστερα γιατί είναι βρετανικά».
Η Βρετανία, η οποία ολοκλήρωσε την πορεία της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαθέτει τεράστια αποθέματα αστακών, χτενιών, στρειδιών και μυδιών στους ψαρότοπους ανοικτά των ακτών της. Τα προϊόντα αυτά εξάγονταν με φορτηγά στις ευρωπαϊκές αγορές.
Βάσει της συμφωνίας που συνδέει πλέον την Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι απαλλαγμένες δασμών, όμως συνοδεύονται από απαιτήσεις για σειρά πιστοποιητικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία δηλώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και απειλούν τις αλιευτικές κοινότητες. Ζητούν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα και διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού των τελωνείων και στις δύο πλευρές. Οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων έχουν τουλάχιστον διπλασιασθεί από τις 24 στις 48 τουλάχιστον ώρες.
«Οι πελάτες μας αποσύρονται. Εξάγουμε φρέσκα προϊόντα και οι πελάτες μας τα θέλουν φρέσκα, άρα δεν αγοράζουν. Είναι καταστροφή!”, δήλωνε πρόσφατα ιδιοκτήτης αλιευτικής εταιρείας της Σκωτίας.