Τι είναι η «ανθρώπινη κομποστοποίηση» που ξεκινά επισήμως η αμερικανική πολιτεία

Η «φυσική, οργανική» διαδικασία αποσύνθεσης, ο χρόνος ολοκλήρωσης και πώς επιταχύνεται η αλλοίωση του σώματος

Οι κάτοικοι της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ έχουν πια τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν εναλλακτικό δρόμο για το τι θα απογίνει το θνητό τους σώμα μετά τον θάνατο.Η πολιτεία έδωσε το πράσινο φως για τη λεγόμενη «ανθρώπινη κομποστοποίηση» και ήδη δύο εταιρίες έχουν στα χέρια τους τις πρώτες σορούς, η Herland Forest και η Recompose.Αυτές εξηγούν πως η κομποστοποίηση του ανθρώπινου σώματος είναι μια φυσική, οργανική διαδικασία αποσύνθεσης.

Ο υπεύθυνος της Herland Forest, Walt Patrick, εξηγεί πως πρόκειται ουσιαστικά για μια επένδυση, καθώς η διαδικασία χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Όλα ξεκινούν με την τοποθέτηση του πτώματος σε μια δεξαμενή, η οποία γεμίζεται με 750 κιλά τσιπ ξύλου. Στο μείγμα ρίχνονται επίσης βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ το δοχείο έχει σταθερή παροχή οξυγόνου.

Ηλιακά πάνελ παρέχουν τέλος τη θερμότητα που χρειάζεται για να διευκολυνθεί η αποσύνθεση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι 4 δοχεία 200 κιλών το καθένα με πλήρως λειτουργικό λίπασμα. Η οικογένεια του εκλιπόντος έχει τη δυνατότητα να κρατήσει όλη την ποσότητα ή να χαρίσει ένα τμήμα της για τα δάση της πολιτείας.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον επέτρεψε το 2019 την ανθρώπινη κομποστοποίηση, η οποία θεωρείται μάλιστα «πράσινη» μέθοδος, καθώς καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από την αποτέφρωση.