Σε επιφυλακή και πλήρη εγρήγορση είναι η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ μετά την νέα εστία του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) που επιβεβαιώθηκε στο χωριό Generalovo της Περιφέρειας Haskovo στην Βουλγαρία, σε αγριόχοιρους και σε απόσταση μόλις 1,5 Km από τα σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, τον κ. Νίκο Φωτεινιά η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό γι΄ αυτό το λόγο ζητήθηκε και η συνδρομή των κυνηγών της περιοχής και η άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού. «Ανακοινώθηκε ότι άνοιξε το κυνήγι στη Θράκη, αλλά δεν γνωρίζω που βρίσκεται η απόφαση- η διαδικασία. Απαραίτητη η μείωση του αριθμού των χοίρων κι αυτό γίνεται μόνο με τη συνδρομή των κυνηγών» σημείωσε ο κος Φωτεινιάς.
Σύμφωνα με τον κο Φωτεινιά η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ δεν προσβάλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων. «Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον κυρίως σε νεκρούς ιστούς χοιρινών και μεταδίδεται πολύ εύκολα» τόνισε ο κος Φωτεινιάς.
Οι Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της ΠΑΜΘ εξετάζουν κλινικά σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. «Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και υποδείξεις, είμαστε στο πλευρό τους για να πάρουμε αμέσως δείγμα από κάποιο ζώο που θα νοσήσει» σημείωσε.
Εν αναμονή της έκδοσης όλων των αποφάσεων –καθώς η κυνηγετική δραστηριότητα στην παρούσα χρονική περίοδο απαγορεύονταν- το επιτελείο των κτηνιάτρων είναι έτοιμο να συνδράμει και να συνεργαστεί με τους κυνηγούς προστατεύοντας το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις