Οι λάτρεις του σκωτσέζικου ουίσκι έχουν πολλούς λόγους να το προτιμούν έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών και τώρα θα υπάρχει ακόμα ένας, μιας και θα αποστάζεται όχι με ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, αλλά από ανανεώσιμες πηγές, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC. Oι
ποτοποιίες στη Σκωτία εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν την παλιρροϊκή ενέργεια, που παράγει η εταιρεία Nova Innovation. Στόχος της να εγκαταστήσει τουρμπίνες ανάμεσα στις νήσους Γιούρα και Αϊλάι. Αυτές ανήκουν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Εσωτερικών Εβρίδων προς δυσμάς της Σκωτίας. Αλλωστε, η θάλασσα προσφέρει πλήθος επιλογών στα αποστακτήρια που βρίσκονται σε εκείνην την περιοχή και σύντομα θα μπορούν να ηλεκτροδοτούνται από ενέργεια παραγόμενη από υποθαλάσσιες τουρμπίνες. Στα μέσα της εβδομάδας η Nova Ιnnovation ανέφερε ότι θα εγκαταστήσει τις τουρμπίνες μεταξύ των Γιούρα και Αϊλάι και αυτή η κίνηση θα είναι ακόμα ένα παράδειγμα πως η από θαλάσσης ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην απεξάρτηση κοινοτήτων, καθώς και επιχειρήσεων από τα ορυκτά καύσιμα.
Πιο καθαρή ενέργεια
Η ιδέα έγκειται στην παραγωγή 3 μεγαβάτ το 2022, ώστε τα νησιά να μειώσουν τη χρήση ρυπογόνου ενέργειας και η διαφορά να καλυφθεί από την ανανεώσιμη. Αυτή θα διατεθεί στις ποτοποιίες των Γιούρα και Αϊλάι μέσω απευθείας σύνδεσης ή μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης. Ηδη, στη θαλάσσια περιοχή των Εβρίδων υπάρχει δραστηριότητα συναφής με αυτήν της Nova Innovation. Στο αρχιπέλαγος Ορκνι, για παράδειγμα, βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας, όπου δοκιμάζονται τεχνολογίες για την εκμετάλλευση της παλιρροϊκής και της κυματικής ενέργειας. Πέρυσι τον Νοέμβριο, λόγου χάριν, το Κέντρο ανέφερε ότι θα τοποθετούσε εγκατάσταση μπαταρίας για παραγωγή 1,8 μεγαβατωρών στην νήσο Εντάι. Επρόκειτο για ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρισμού παραγόμενου από παλιρροϊκές τουρμπίνες ειδικά σε περιόδους υψηλής εντάσεως των ρευμάτων. Οταν η ένταση θα ήταν χαμηλή, θα υπήρχε αποφόρτιση της μπαταρίας.
Τέλος, όπως έχει αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, οι θάλασσες και οι ωκεανοί προσφέρουν μία πολύτιμη πηγή ενέργειας, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Το 2019 η από θαλάσσης παραγωγή αυξήθηκε 13%, αλλά όσο θετικό κι αν είναι αυτό, «απαιτούνται πολιτικές υποστηρικτικές της έρευνας, ώστε να ελαττωθεί το κόστος περαιτέρω και να υπάρξει ανάπτυξη κλίμακος», όπως τόνισε, εν κατακλείδι η ΔΥΕ.
Πηγή: Καθημερινή