Συμβιβασμός διαφαίνεται μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς αδειοδότησης για νέες φυτείες αμπέλου μετά το 2030.
"Συμφωνώντας να επεκτείνουν τον μηχανισμό δικαιωμάτων φύτευσης από το 2030 έως το 2045, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις άνοιξαν το δρόμο για συμβιβασμό με τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συνοψίζει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Συμβιβασμός διαφαίνεται μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς αδειοδότησης για νέες φυτείες αμπέλου μετά το 2030.
Στις 8 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, μέσω της τεχνικής του επιτροπής, αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς έγκρισης για νέες Άδειες φύτευσης αμπέλων έως το 2045. Αρχικά το Συμβούλιο πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια για το αμπελουργικό δυναμικό από το 2030 έως το 2040, κάνοντας ένα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελευταίο υποστηρίζει παράταση έως το 2050.
Η ευρωπαϊκή συναίνεση πρέπει τώρα να εφαρμοστεί από τον τριμερή διάλογο, το διαπραγματευτικό όργανο δηλαδή, μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί αυτή η επέκταση στην επόμενη κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), σύμφωνα με το Γάλλο Υπουργό Γεωργίας. Julien Denormandie. Ο υπουργός ήταν υπέρ και επέλεξε την επέκταση του καθεστώτος μετά το 2030, με αύξηση που περιορίζεται στο 1%, υποστηρίζοντας σαφώς αυτήν την συμβιβαστική πρόταση.
Για να τερματιστεί η επέκταση των αδειών για νέα φύτευση αμπέλων μετά το 2030, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία πρότεινε πρόσφατα διπλασιασμό του ετήσιου ανώτατου ορίου για την φύτευση αμπέλων, από 1% σε 2% των φυτεμένων εκτάσεων για κάθε κράτος μέλος. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο.
Το καθεστώς αδειοδοτήσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, αφορά την ανάπτυξη του οίνου και είναι "ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την προσαρμογή της προσφοράς οίνου στη ζήτηση και, επομένως, αποτρέπει την επιστροφή στα επίπεδα της υπερπαραγωγής του εικοστού αιώνα", εξηγεί ένα δελτίο τύπου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της οποίας ο πρόεδρος, γερουσιαστής Jean-François Rapin .Ο γερουσιαστής τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει με τη σειρά της να αφομοιώσει αυτόν τον ευχάριστο συμβιβασμό, ειδικά δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας πλήττεται πολύ από την οικονομική κρίση, καθώς και από τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις».