Τόσα είναι τα ακίνητα με “κόκκινα” δάνεια προ του 2008, δηλαδή προ κρίσης και από αυτά θα ξεκινήσει πιθανότατα η πρώτη φάση της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.
Πάντως η όποια απόφαση για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αναμένεται να ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει η τρόικα.
Μέχρι σήμερα, το όριο για να μη βγει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία να ισούται με το αφορολόγητο για την αγορά της (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, για έναν άγαμο το όριο είναι 300.000 ευρώ, για το ζευγάρι 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ. Επίσης, προστατεύονται ακίνητα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
- Να μειωθεί στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου.
- Άνεργοι, πολύτεκνοι και δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα κινδυνεύσουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.
- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.