Μια έρευνα πάνω στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ στις αγροτικές περιοχές αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Decc) και Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας.
Η έρευνα θα καλύψει όλο το εύρος των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας που αναπτύσσονται στη βρετανική ύπαιθρο, συμπεριλαμβανομένων αιολικών πάρκων, πυλώνων μεταφοράς ενέργειας, υδροηλεκτρικών εργοστασίων, φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων κυματικής ενέργειας.
Η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει ωστόσο το αμφιλεγόμενο σχιστολιθικό αέριο το οποίο παρά τις περιβαλλοντικές ενστάσεις μένει στο απυρόβλητο.
Τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν διχάσει αρκετές αγροτικές κοινότητες στη Βρετανία, καθώς λίγοι ιδιοκτήτες γης πλουτίζουν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις εκτάσεις τους και ο μεγάλος όγκος των κατοίκων διαμαρτύρεται για την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων και την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος.
Πρόθεση των αρμόδιων υπουργείων είναι να αποζημιώσουν τις τοπικές κοινότητες που ξαφνικά βρίσκονται με μια ανεμογεννήτρια στο κατώφλι τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα δύο υπουργεία διαφωνούν πάνω στις επιπτώσεις των αιολικών. Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχεδιάζει τον διπλασιασμό των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών ως το 2020 υποστηρίζοντας ότι η αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη τεχνολογία για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανίας φαίνεται να υπολογίζει την κοινή γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει πρόσφατα ότι δεν περιμένει πολλά ακόμα αιολικά πάρκα στη βρετανική εξοχή.
Μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατηγορείται ότι εμποδίζει τη δημοσιοποίηση έκθεσης αρνητικής για τις επιπτώσεις των ΑΠΕ στην ύπαιθρο.
Το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Defra δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι σε περυσινή της έκθεση, η κίνηση για την προστασία της βρετανικής υπαίθρου, Campaign to Protect Rural England (CPRE), κάνει λόγο για την αρνητική επίδραση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο και περιβάλλον.
Η έκθεση επισημαίνει ότι γίνεται εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές φυσικού κάλλους με συνέπεια να διαταράσσεται το οικοσύστημα και καλεί προς χάραξη μιας περιβαλλοντικά φιλικής στρατηγικής στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα.
Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη για τις ΑΠΕ στη Βρετανία που πέραν των άλλων μαστίζεται από την ενεργειακή φτώχεια έχει πολλά ακόμα επεισόδια.
econews
Στο στόχαστρο οι “αγροτικές” ΑΠΕ και εμφύλιος για τα αιολικά
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40