Σε συνδυασμό με την ξηρασία, οι πυρκαγιές προβλέπεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί επερώτηση μας για την επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου Πελοποννήσου
Θέμα: «Η προετοιμασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιπυρική περίοδο».
Είναι κοινή επιστημονική αντίληψη ότι οι δασικές πυρκαγιές στις Μεσογειακές χώρες δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, αποδεικνύουν με σκληρό τρόπο τις κρίσιμες αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον καθημερινές και ήδη καταστροφικές. Αν δεν λάβουμε άμεσα δράση για τον μετριασμό και την προσαρμογή οι προκλήσεις θα εντείνονται εκθετικά. Σε συνδυασμό με την ξηρασία, οι πυρκαγιές προβλέπεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.
Το γεγονός αυτό συντελεί σε άμεση αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά όλων και στον τρόπο παραγωγής και διαχείρισης του χώρου της υπαίθρου.
Στην Ελλάδα μετά το 2007 και τις τεράστιες σε μέγεθος και απώλειες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Πελοπόννησος.
Το πάθημα με την φωτιά στις Μυκήνες και τις φθορές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου πρέπει να γίνει μάθημα και να σχεδιαστεί ειδικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.
Να λαμβάνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας εγκαίρως σε πυλώνες, και μετασχηματιστές, ηλεκτροφόρων γραμμών της ΔΕΗ που είναι εντός δασικών εκτάσεων και αποτελούν αιτία δασικών πυρκαγιών.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να υπάρχει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών, η ύπαρξη των οποίων έχει, εκτός των άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την πρόκληση πυρκαγιών, πολλές από τις οποίες εξελίσσονται σε δασικές ώστε να μην βρεθούμε και φέτος στο ίδιο έργο θεατές.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου σχετικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στον οποίον μπορούμε να συμβάλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Αυτό σημαίνει πρόληψη και στην πρόληψη εμείς οι Οικολόγοι της Πελοποννήσου δίνουμε προτεραιότητα. Αυτό επιβάλλει η κλιματική αλλαγή - έχει έρθει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και όχι να λέμε κατόπιν εορτής τι έπρεπε να είχε γίνει.
Με βάση τα παραπάνω ρωτάται η Περιφερειακή Αρχή
- Κρίνει απαραίτητη την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Πελοπόννησο;
- Να ανακοινώσει σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων ποια προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί φέτος για τη δασοπροστασία και τι άλλο προβλέπεται για την προστασία από τις πυρκαγιές, τον αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιών (πυροσβεστικής Υπηρεσίας – Δασικής Υπηρεσίας – εθελοντών) στην αντιπυρική περίοδο και την έγκαιρη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
Πράσινη Πελοπόννησος