Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, και μάλιστα αρκετές φορές υψηλής παραγωγικότητας, είναι μεγάλο και αυξάνεται διαρκώς. Όπως είναι γεγονός ότι οι αγρότες που διαθέτουν τη γη τους για φωτοβολταϊκά ουσιαστικά ουσιαστικά χάνουν τον τίτλο του αγρότη, ενώ καλούνται να επιστρέψουν πίσω και επιδοτήσεις.
Παράλληλα οι εταιρείες φωτοβολταϊκών επιδιώκουν το τζακ ποτ, δηλαδή διπλό όφελος: Και να αποκτούν δικαιώματα λόγω της γης που βάζουν τα φωτοβολταϊκά και να καρπώνονται επιδοτήσεις για την επένδυση τους μέχρι την υλοποίησή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανάμεσα στις 100 εταιρείες που έλαβαν τις περισσότερες επιδοτήσεις φιγουράρουν και τέτοιες εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτήματα που είναι σοβαρά και ζητούν απαντήσεις εδώ και τώρα:
- Ποιοι θα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ τη γη που έχει νοικιαστεί για ΦΒ, και ποιοι θα ενεργοποιήσουν τα αντίστοιχα δικαιώματα;
- Όσοι έχουν εκμισθώσει την αγροτική τους γη για δημιουργία φωτοβολταϊκών θα μπορέσουν να δηλώσουν τη γη τους στο ΟΣΔΕ;
Τι λέει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος; Ότι η έκταση με φωτοβολταϊκό πρέπει να λογίζεται στον ΟΣΔΕ ως κατοχύρωση δικαιωμάτων, αντικαθιστώντας την αγρανάπαυση προς όφελος του ιδιοκτήτη, ενοικιαστή και κυρίως της χώρας, αφού δεν θα υπάρχει περικοπή ενισχύσεων για την αλλαγή χρήσης γης, από αγροτική εκμετάλλευση σε φωτοβολταϊκές μονάδες.
Μιλούν δε για αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τις εταιρείες, αφού όπως λένε οι αγρότες, από την 1η Ιουλίου 2013 έως και την ψήφιση του Ν.4602/3-3-2019 δεν είχαν δικαίωμα να καταθέσουν φακέλους για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων έναντι όλων των άλλων επενδυτών (εταιρίες, ενεργειακές κοινότητες κλπ.).
Στα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να πάρει θέση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το φετινό ΟΣΔΕ…