Στις 19 Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ) αναμένεται να αποφανθεί για τους Δασικούς Χάρτες, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανάρτηση των αναθεωρημένων χαρτών για όλη τη χώρα.
Ήδη χιλιάδες πολίτες, που είδαν τις περιουσίες τους να περιλαμβάνονται στις δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, ξεκινούν τις προεργασίες προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα της αντίρρησης (εντός της προθεσμίας των 105 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του χάρτη στην περιοχή τους) με το κύμα των αντιδράσεων από διάφορους τοπικούς και επιστημονικούς φορείς, αγρότες και πολιτευτές να γιγαντώνεται ειδικά σε περιοχές με υψηλή αξία γης.
Και όλα αυτά πριν κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Υπουργικής Απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Η προσφυγή έγινε γιατί η αναμόρφωση των χαρτών οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα ακυρώνει και όλο το έργο της ανάρτησης που είχε προηγηθεί.
Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τρεις παρατάσεις. Η αρχική δικάσιμος ήταν στις 4 Δεκεμβρίου 2020, πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021, έπειτα για τις 5 Μαρτίου 2021 και πλέον αναμένεται – αν δεν μετατεθεί και πάλι - για τις 19 Μαρτίου 2021. Στις περίπτωση που οι ανώτατοι δικαστές κάνουν δεκτή την προσφυγή τότε, για άλλη μια φορά, η διαδικασία θα ξεκινήσει από το μηδέν.
Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) υποστηρίζει ότι με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναμόρφωση των δασικών χαρτών δόθηκε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν ιδιοκτησιακούς τίτλους, οι οποίοι τους είχαν χορηγηθεί νομίμως από τη Διοίκηση, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους.
«Πολεμικό» το κλίμα στους αγρότες
Το πρόβλημα έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών που ετοιμάζονται για κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα πολιτικό σχεδιασμό να αμφισβητήσει και να διεκδικήσει την κυριότητα της γης που γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει από αυτή» διαμηνύουν οι αγρότες από την Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με τους ελαιώνες, οι οποίοι αναπτύχθηκαν ως επί το πλείστον σε περιοχές που είχαν ήδη βλάστηση, με συνέπεια να αποτυπώνονται στους χάρτες ως δάσος, παρότι για 60 χρόνια επιδοτούνταν από το κράτος.
«Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στην εταιρία που διαμόρφωσε τους δασικούς χάρτες και σε κάθε υπεύθυνο που εμπλέκεται στην υπόθεση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και οι απαντήσεις από την πολιτεία δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε και το γεγονός ότι στις δασικές εκτάσεις προβλέπεται ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ χρήση η εγκατάσταση Α.Π.Ε. και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα άλλοθι στα κριτήρια του νομοθέτη, ενώ προέχουν μία σειρά από οικονομικά κριτήρια με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της γης ως κρατικής περιουσίας.